«Jeg vet i hvert fall at jeg hadde hatt mye mer omsorg og sympati ovenfor elever, enn det jeg fikk»
Abstract
Denne oppgaven undersøker hvordan elever erfarer lærer-elev-relasjonen, med et spesielt fokus på begrepet omsorg. Å få kunnskap om hvordan negative lærer-elev-relasjoner oppleves, hvilke konsekvenser de kan ha og hvor vidt en slik relasjon kan omtales som omsorgssvikt, er formålet med denne oppgaven. Dette belyser vi igjennom problemstillingen:Hvordan erfarer elever sviktende relasjoner i skolen? og forskningsspørsmålene: 1. Hvordan beskriver informantene relasjonene til lærerne? og 2. Hva er konsekvensene av relasjonene?
Oppgaven er en del av det longitudinelle prosjektet «Ungdom, gjennomføring og skoleavbrudd i Telemark», og som deltakere i dette prosjektet har vi hatt tilgang til 74 informanter. Vi har gjort et utvalg på fem informanter som forteller om ulike erfaringer med lærer-elev-relasjonen. Intervjuformen som benyttes er indirekte, derfor er det i stor grad informantene selv som har valgt å fortelle om disse relasjonene. Masterprosjektet er en kvalitativ studie med en fenomenologisk/hermeneutisk tilnærming.
I analysen finner vi at informantene beskriver tre bestanddeler av lærer-elev-relasjonene: 1. anerkjennelse, 2. tillit og 3. omsorg. Disse tre bestanddelene samsvarer i stor grad med teorien og forskningen som er presentert i oppgaven. Resultatene i undersøkelsen ser ut til å peke på at en sviktende relasjon mellom lærer og elev mangler en eller fler av disse bestanddelene i relasjonen, og at relasjon og at omsorg går hånd i hånd - uten den ene eksisterer ikke den andre.