Relasjoner og atferdsproblemer i skolen. En kvalitativ studie av hvordan lærere skaper relasjoner
Abstract
Denne masterstudien tar for seg hvordan mellomtrinnslærere bygger relasjon til elever med atferdsproblemer. Bakgrunnen for valg av tema var hvordan inkluderingsprinsippet tegner et bilde av at alle skal være likeverdig inkludert i den norske fellesskolen i dag. Likevel viser det seg at elever med atferdsproblemer ofte føler seg ekskludert fra skolesystemet og har gjennomgående negative erfaringer med egen skolegang. Samtidig blir det fremhevet hvordan en god relasjon mellom lærer og elev er en viktig faktor for trivsel i skolen. Utgangspunktet for studien ble derfor følgende problemstilling «Hvordan kan mellomtrinnslærere skape god relasjon til elever med atferdsproblemer?»
Metoden som ble anvendt for å samle inn data var kvalitative forskningsintervju. Fem mellomtrinnslærere ble intervjuet for å forsøke å belyse problemstillingen i oppgaven. Det innhentede datamaterialet ble så analysert, og innholdet ble delt inn i temaer og kategorier som ble videre drøftet i lys av relevant teori. Resultatene fra studien viste at lærerne var opptatt av hva som kjennetegnet en god relasjon, hva som kjennetegnet elever med atferdsproblemer og hvilke grep de kunne ta for å skape en god relasjon.
Hovedfunn fra studien var flere konkrete grep mellomtrinnslærere kunne bruke for å skape relasjon til elever med atferdsproblemer. Blant annet ble det fremhevet at det å bruke god tid til å bli godt kjent med eleven, oppriktig like eleven og ha en god relasjon med hjemmet var viktige grep for å skape en god lærer-elev relasjon. Videre ble det å bygge opp tillit i relasjonen, ha forventninger til eleven, samt anvende alternative strategier for relasjonsbygging fremhevet som effektive grep i relasjonsbyggingsprosessen.