Argumenterende skriving i norskfaget. En kvalitativ innholdsanalyse av to lærebøker for ungdomstrinnet.
Description
Full text not available
Abstract
Denne masteroppgaven ser nærmere på hvordan temaet argumenterende skriving forekommer i to norskfaglige lærebøker og tilhørende lærerveiledninger for 9. trinn. Gjennom en teoridrevet innholdsanalyse har studien som hensikt å undersøke følgende problemstilling:
På hvilken måte legges det til rette for utvikling av ferdigheter i argumenterende skriving i to lærebøker på 9. trinn?
Som hjelp til å besvare problemstillingen har jeg også formulert følgende forskningsspørsmål:
* I hvilken grad får elevene innføring i tekstoppbygging av argumenterende tekster innledende til arbeidet med selvstendig tekstproduksjon? * I hvilken grad bruker lærebøkene modellering, stillasbygging eller annen skrivestøtte i tekstproduksjonen?
Analysekapitlet er todelt: 1) Analyse av et utvalg i lærebøkenes tekstgrunnlag, og 2) Analyse av én oppgave fra hver lærebok. I analysen ser jeg særlig på inkludering av argumentasjon og kritisk bruk av kilder, skriverrolle og skrivestøtte, mottakerbevissthet og vurdering- og revisjonskompetanse.
Funnene viser at lærebøkene i større og mindre grad vektlegger innføring i tekstnormer, kommunikasjonsformer og konvensjoner for språkbruk i tekstutvalget. Det fremgår også at tydelighet i ordlyden av skriveoppgaver er sentralt for elevenes utvikling av argumenterende skriveferdigheter. For å møte de mulighetene og begrensningene vi finner i lærebøkene kan lærerens bruk av sjangerpedagogiske prinsipper og fokus på stillasbygging på et makro- og mikronivå ses å være en fruktbar måte. Studien viser også et fravær av fokus på kildekritikk og eksplisitt støtte i vurderings- og revideringsprosesser i begge lærebøkene og tilhørende veiledninger, noe forskning og utdanningspolitiske føringer trekker frem som sentralt i utvikling av skriveferdigheter.