Psykisk helse i skolen. En kvalitativ intervjuundersøkelse om lærernes erfaringer av arbeidet med psykisk helse og livsmestring i skolen.
Description
Full text not available
Abstract
Det har i de seneste årene, blitt et større fokus på psykisk helse, implisitt i skolen. Med tanke på Utdanningsdirektoratets (2019) nye overordnede læreplan, skal folkehelse og livsmestring nå implementeres inn i alle skolens fag, så langt det er mulig. Psykisk helse er derfor nå et tema alle lærere blir nødt til å forholde seg til.
Formålet med undersøkelsen er å belyse lærernes erfaringer, forståelse og refleksjoner knyttet til arbeidet med å fremme barn og unges psykiske helse og livsmestring i skolen. Jeg har valgt å gjøre en kvalitativ tilnærming, og utført fire kvalitative forskningsintervjuer av lærere, i henholdsvis barnetrinnet, mellomtrinnet, ungdomsskolen og den videregående skolen. Den overordnede problemstillingen er som følger:
Hvordan erfarer lærere i ulike klassetrinn arbeidet med å fremme barn og unges psykiske helse og livsmestring i skolen?
Mer spesifikt ønsket jeg å utforske lærernes erfaringer gjennom følgende forskningsspørsmål:
Hva legger lærerne i begrepene psykisk helse og livsmestring i skolesammenheng, og hvilke forhold og faktorer ved skolen sees som sentrale for å lykkes med arbeidet med å fremme psykisk helse og livsmestring i skolen?
Hva slags ressurser og kompetanser vurderes som nødvendig for skoler og skoleeier med hensyn til å forebygge og ivareta et godt psykososialt miljø, og hvordan vurderer læreren sin egen kompetanse og ansvarsrolle i håndteringen av elever med psykiske utfordringer?