Hvem er norskfagets ‘vi’ og ‘dem’ i dagens flerkulturelle klasserom?
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2642002Utgivelsesdato
2019Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Denne masteroppgava tar utgangspunkt i problemstillinga Hvem er det flerkulturelle norskfagets ‘vi’ og ‘dem’ slik de er uttrykt i norsklæreverka for VG1? Jeg har tatt utgangspunkt i følgende kompetansemål for VG1 på studiespesialiserende studieretning: «Mål for opplæringen er at eleven skal kunne drøfte kulturmøter og kulturkonflikter med utgangspunkt i et utvalg samtidstekster».
For å finne svar på problemstillinga er de fire norsklærebøkene som er i bruk på studiespesialiserende studieretning i den videregående skolen studert; Grip teksten, Moment, Intertekst og Panorama.
Teorigrunnlaget bygger på kulturteori, herunder postkolonialisme og orientalisme. Studier i hvordan ‘vi’ og ‘dem’ settes opp mot hverandre i tekster, er også sentralt. Her blir begrepa inklusive og eksklusive ‘vi’ diskutert.
Det er benyttet både kvantitative og kvalitative metoder. Kritisk diskursanalyse er sentralt.
Funn fra studien viser at det er forskjeller i hvordan de ulike lærebøkene har realisert kompetansemålet, men det har fått en sentral plass i tre av fire lærebøker. Funn viser også at diskursen fra orientalismen er framtredende i de litterære tekstene som er valgt. En diskurs med utgangspunkt i konflikt og fordommer preger flertallet av de litterære tekstene som er tilknytta kompetansemålet. Det er også en ganske om fattende bruk av eksklusive ‘vi’ i lærebokteksten, men også her varierer det fra lærebok til lærebok.
Jeg konkluderer med at det er et for stort fokus på kompetansemålets ene del, nemlig kulturkonflikter. Kulturmøtene har fått mindre plass i læreverka. En kan dermed stille spørsmål ved om læreverka har realisert kompetansemålet fullt ut.