Offentlig omsorgssvikt i skolens regi? En refleksiv praksisforskningsstudie om lærere og spesialpedagogers erfaringer med skolens praksiser. Alltid til elevenes beste?
Abstract
Denne masteroppgaven har omsorgssvikt, utført av skolen som system, som tema. Problemstillingen som utforskes er:
«Hvordan kan omsorgssvikt i skolen vise seg?»
Problemstilling og tema utforskes gjennom tilnærmingen refleksiv praksisforskning, og tar utgangspunkt i relevante erfaringer gjort av lærere og spesialpedagoger. Disse erfaringene er skrevet ut som fortellinger, eller opprinnelige refleksjoner. Disse utgjør, sammen med kritiske- og teoretiske refleksjoner, oppgavens empiri. Det essensielle består i å reflektere over hva som står på spill for elevene de ulike fortellingene handler om, og slik sett undersøke om disse elevene blir utsatt for omsorgssvikt på systemnivå.
Denne studien har ingen konklusjon, ikke et svar med to streker under. Det legger ikke problemstillingen opp til, og det er heller ikke hensikten med refleksiv praksisforskning som tilnærming. Studien finner at det som står på spill for elever i skolen i dag, og særlig for elever som mottar spesialundervisning, eller som på andre måter strever i skolen, er muligheten til å utvikle et positivt selvverd. Det argumenteres for at vi trenger en alternativ måte å tenke skole på. En del av skolens praksiser, utført som et resultat av en resultatorientert utdanningspolitikk, er ikke til elevenes beste, og kanskje kan disse praksisene i noen tilfeller karakteriseres som omsorgssvikt.