Er du eit vanleg barn inst inne, eller er det inst inne du ikkje er vanleg? - Dokumentanalyse av boken "Tung tids tale" av Olaug Nilssen
Abstract
Denne studien er en kvalitativ dokumentanalyse av boken «Tung tids tale» av Olaug Nilssen. Formålet med studien er å se på «Hvordan beskriver boken «Tung tids tale» foreldreskap og autisme i møte med diagnosesamfunnet?». Studien er svært aktuell da autismediagnostiseringen har økt de siste årene. Noe som innebærer at man i barnehager og skoler vil møte flere barn med autismespekter forstyrrelser og deres foreldre. Kanskje kan denne dokumentanalysen bidra til større forståelse og kunnskap om hvordan det er å være foreldre til barn med autismespekterforstyrrelser.
For å finne svar på studiens problemstilling og forskningsspørsmålene har jeg analysert boken i lys av Lindseth & Norbergs (2014) tre trinns fenomenologisk-hermeneutisk analysemetode. Forskningsspørsmålene var retningsgivende i analysen og ledet meg frem til studiens seks funn. Det første forskningsspørsmålet «Hvordan er det å være foreldre til et annerledes barn?» ga meg funnene sårbarhet som mor og håp om normalitet. Det å være foreldre til et annerledes barn beskrives av moren med sårbarhet. Sønnen beskrives som normal frem til treårs alder. Noe som gir et håp om at han skal bli normal og komme tilbake. På det andre forskningsspørsmålet «Hvordan beskriver Daniels mor autisme?» bemerket funnene vansker med sosialt samspill og språkvansker seg. Funnene samsvarer med kjennetegn på autisme. Når det gjelder det tredje forskningsspørsmålet «Hvordan beskriver boka møte med diagnosesamfunnet?» bemerket funnene kamp for barnets rettigheter og diagnosens makt seg. Kamp for barnets rettigheter er sentralt i møte med diagnosesamfunnet. Foreldrene må kjempe for rettigheter barnet har krav på. I funnet diagnosens makt blir det satt fokus på makten diagnosen har i diagnosesamfunnet og det etiske aspektet ved dette.