Life Design i ungdomsskolen. Et aksjonsforskningsprosjekt med ungdom: Hvem er jeg egentlig?
Abstract
Denne oppgaven tar for seg ungdomsskoleelevers opplevelse av Life Design Veiledning. I Life Design Veiledning gjennomfører man et semistrukturert veiledningsintervju med fem spørsmål. Svarene på spørsmålene settes sammen til en sammenhengende historie, som fortelles tilbake til veisøker av veileder. Det er veisøkers fortellinger som hele tiden skal være i fokus. Hensikten er å støtte veisøker i å se seg selv i lys av sin egen fortid, hente frem interesseområder i nåtid og styrke troen på egen fremtid.
Oppgaven har en kvalitativ tilnærming med aksjonsforskning, hvor medforskerne er elever på 10. trinn. Oppgaven forklarer og beskriver gjennomføring av Life Design Veiledning med elevene, og svarene presenteres. Videre er det gjennomført tre aksjoner, hvor følgende har vært temaer; hvordan erfarte elevene Life Design Veiledningen, hva tenker elevene om å svare på et spørsmål om barndomsminner, hva sier ungdommen at de får ut av Life Design Veiledningen og hvilke forbedringspunkter ser de for seg?
Drøftingen tar for seg om Life Design Veiledning kan være en metodikk som kan brukes i ungdomsskolen, om veiledningen kan grense opp mot terapi når vi etterspør barndomsminner, om elevene selv erfarer at Life Design Veiledning kan være til nytte og hvilke sentrale forbedringspunkter de seg for seg. Det konkluderes med at å sette søkelys på enkeltindividet så blir elevene i stand til å se seg selv i fortid og nåtid, for så å være rustet til å ta bedre valg i fremtiden.
Life Design Veiledning er noe ungdomsskoleelever kan ha et svært godt utbytte av, men fremstår som tidkrevende. Det er begrenset med forskning på Life Design Veiledning og bruk i ungdomsskolen, så spørsmålet som stilles til slutt er: Hvordan kan Life Design Veiledning bli et funksjonelt karriereveilederverktøy for veiledere i ungdomsskolen?
De som er interessert i å skaffe seg oversikt over Life Design Veiledning anbefales å lese artikkelen «Life Design i Norge – en vei til meningsskaping for individet» (Norendal K., 2018, s. 228 - 250). Flere artikler om emnet ligger også tilgjengelig på www.veilederforum.no