Livsmestring i begynneropplæringen
Abstract
Formålet med denne studien er å undersøke hvordan lærere implementerer det nye tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring i skoletiden, vi har valgt å avgrense oppgaven til å handle om livsmestring i begynneropplæringen, som vil si 1.- 4. trinn. Med utgangspunkt i Kunnskapsdepartementet sin definisjon har vi også valgt å ta med Verdens helseorganisasjon sin mening om hva livsmestring er, samt teori som er med på å beskrive de forskjellige begrepene Kunnskapsdepartementet bruker om livsmestring. Problemstillingen for studien går ut på å undersøke hvordan lærere implementerer livsmestring i skoletiden, og for å belyse problemstillingen på en best mulig måte har vi utformet et konkret forskningsspørsmål. Med utgangspunkt i forskningsspørsmålet har vi undersøkt hvordan lærere forstår og arbeider med begrepet livsmestring i skoletiden.
For å samle inn data til studien har vi benyttet oss av en kvalitativ metode, bestående av et semistrukturert intervju, der vi har snakket med fire forskjellige lærere som alle arbeider i begynneropplæringen. Metoden for studien ble valgt med hensikt for å få læreres personlige innsikt i deres livsverden. For å analysere informantenes forståelse og meninger, for så å fortolke fenomenet, har vi benyttet oss av Lindseth og Norbergs (2004) sin metode som er en fenomenologisk-hermeneutisk analyse.
Resultatene i studien, som vi kom frem til gjennom analysen, er fem temaer som beskriver hvordan lærere forstår og arbeider med temaet livsmestring i skoletiden. De fem temaene er å være rustet for livet, å mestre livet, å lære bort følelseshåndtering, å la elevene feile og til slutt å lære elevene samhold.