Moderne samisk barnelitteratur
Abstract
Tema for denne masteravhandlingen er moderne samisk barnelitteratur. Studien undersøker følgende problemstilling: Hvordan fremstilles det samiske i et utvalg nyere bildebøker for barn og unge? I tillegg ser vi på forskningsspørsmålene Speiler fremstillingen av det samiske i utvalgte bildebøker det samiske som er gjenkjennbart i dag? og Kan de utvalgte bøkene etter vår vurdering, brukes i undervisning for å øke kunnskap og forståelse for det samiske?
For å undersøke dette har vi brukt litterær analyse som metode, og vi har analysert og tolket fire samiske bildebøker, der vi har gått i dybden på to av disse. Hermeneutisk syn på litterær analyse har vært essensielt for vår tolkning. Avhandlingen argumenterer for at skolen har ansvar å sørge for at elevene får kunnskap om samisk språk, kultur og historie, og lærer om respekt og toleranse for det samiske. I våre undersøkelser fant vi svært lite tidligere forskning om temaet vi har valgt, og vi har derfor sett på annen forskning rundt det samiske i skolen. Mye av denne forskningen har primært undersøkt læreverk for ungdomstrinnet. Når vi i problemstillingen og underveis i oppgaven bruker begrepet det samiske mener vi alt som inngår i den samiske kulturen. Dette innebærer tradisjoner, klær, håndverk/duodji, litteratur, joik, kunst, sagn og religion. Når vi i problemstillingen og underveis i oppgaven bruker begrepet det samiske mener vi alt som inngår i den samiske kulturen. Dette innebærer tradisjoner, klær, håndverk/duodji, litteratur, joik, kunst, sagn og religion.
Ved å analysere samiske bildebøker og se hvordan det samiske fremstilles, har vi funnet at det samiske ikke nevnes eksplisitt i verbalteksten i dette utvalget bildebøker, men finnes derimot i bildeteksten. Dermed spiller ikonoteksten en viktig rolle for funn av det samiske i utvalgte bildebøker. Illustrasjonene viser flere samiske gjenstander som er viktige for å plassere tekstene innenfor det samiske. Alle fire bøkene inneholdt bilder av tradisjonelle samiske klesplagg. I verbalteksten fant vi spor av samisk kultur og tradisjoner, i tillegg var det innslag av samiske sagn og før-kristen religion. Et annet viktig funn var den muntlige overføringen av verdier og kunnskap mellom generasjoner. Det var også noen samiske ord i verbalteksten i to av bøkene, mens i de to andre var bøkene parallelltekstet på nordsamisk og norsk. Mye av det samiske som var funnet i bildebøkene kan sies å speile det samiske slik det kan sies å forekomme i dagens samfunn. Funnene våre viser at bildebøkene kan brukes i undervisning for å øke kunnskap og forståelse for det samiske, men at det kan kreve en viss mengde forkunnskap av læreren. Samiske bildebøker har stort potensiale til bruk i skolen, og det fins flere didaktiske muligheter med disse bøkene for å jobbe med kompetansemål i norskfaget i tillegg til mål som vi finner i Overordna del i læreplanen. Dette er et tema det med fordel kan forskes videre på, da det fins lite forskning på det samiske i barneskolen.