«Når noe er vanskelig på jobb, er det fint å sette seg litt inne hos gamle Guri. Da glemmer jeg det.» En kvalitativ undersøkelse av helsefagarbeiderlærlingers opplevelse av arbeidsmiljøet i læretiden
Abstract
Mangel på helsepersonell er et samfunnsproblem. Å utdanne og rekruttere helsefagarbeidere vil være en forutsetning for en fungerende helse- og omsorgstjeneste i framtiden. Dagens helsefagarbeiderutdanning lykkes i liten grad med dette. Masteroppgavens hensikt er å undersøke hvordan det oppleves å være lærling i helsearbeiderfaget. Følgende forskningsspørsmål har vært førende for undersøkelsen: 1) Hvordan opplever unge helsefagarbeiderlærlinger arbeidsmiljøet i læretiden? 2) På hvilken måte har arbeidsmiljøet i læretiden betydning for trivsel, jobbengasjement og yrkesmotivasjon hos helsefagarbeiderlærlingene?
Undersøkelsen har en helsefremmende tilnærming, er fundert på fenomenologisk filosofi og bygger på intervju med seks unge lærlinger. Data er analysert i henhold til tematisk analyse. Masteroppgavens formål er å produsere kunnskap som kan belyse helsefremmende læreplasser, med tanke på rekruttering til helsefagarbeideryrket.
Lærlingene i undersøkelsen opplever at læretidens arbeidsmiljø i sum byr på flere gode enn vanskelige opplevelser. Lærlingene trives, til tross for arbeidsmiljøbelastninger knyttet både til det pedagogiske, psykososiale, organisatoriske og fysiske miljøet. Lærlingene gir uttrykk for betydelig jobbengasjement, selv om ulike forhold i arbeidsmiljøet kan være en trussel for dette engasjementet. Trivsel trer fram som den viktigste motivasjonsfaktoren for lysten til å jobbe som helsefagarbeider etter endt utdanning.
Læretidens kombinasjon av opplæring og verdiskaping skaper rollekonflikt hos lærlingene. Denne rollekonflikten hevdes å innebære en potensiell helserisiko. JD-R-modellen foreslår en teoretisk link mellom rollekonflikten og helseutfall, samt at forebyggende tiltak mot rollekonfliktens helserisiko bør rettes mot å tilføre kompenserende jobbressurser i arbeidsmiljøet eller redusere/fjerne rollekonflikten. Lærlingenes forutsetninger i møte med rollekonflikten drøftes, og det presiseres at ansvaret må ligge på systemnivå, ikke hos lærlingene. Det diskuteres videre om arbeidsmiljøet i læretiden, slik det ses i denne undersøkelsen, er helsefremmende. Til slutt etterspør masteroppgaven en vurdering av hvorvidt læretid er den mest hensiktsmessige og helsefremmende opplæringsformen for en fagutdanning i helsefag.