Kan læring av personlig økonomi tidlig i ungdomsskolen bidra til å skape motivasjon i matematikk?
Abstract
Hensikten med denne masteroppgaven er å undersøke om undervisning som inneholder personlig økonomi kan påvirke elevers motivasjon for å jobbe med matematikk. Tidligere forskning indikerer at undervisning som inneholder aktiviteter som er utforskende og som vekker interesser hos elever, kan bidra til å påvirke elevenes motivasjon for å lære matematikk (Middelton & Spannias, 1999).
I den nye læreplanen er det store tema som bærekraftig utvikling, demokrati og medborgerskap, folkehelse og livsmestring som elevene skal lære mer av på skolen. Samfunnet er i konstant endring, og da er det viktig å lære mer om personlig økonomi, psykisk helse og hvordan vi kan ta bedre vare på jorda og miljøet. (Udir, 2020). I alle fag er det satt mer fokus på dybdelæring og hvordan elevene kommer frem til løsningene.
Problemstillingen for oppgaven er formulert slik: Kan læring av personlig økonomi tidlig i ungdomsskolen bidra til å skape motivasjon i matematikk?
Jeg er interessert i å finne ut hvor engasjerte jobber elever på 8 trinn med oppgaver som har med penger håndtering å gjøre. I tillegg ønsker jeg å se om det er en faktor som kan påvirke elevenes motivasjon til å jobbe med matematikkfaget
Datamateriale i denne oppgaven blir hentet gjennom spørreundersøkelse, observasjon og intervju i et matematikklasserom på 8. trinn. Grunnen til at jeg velger 8.-klasse trinn er atjeg ønsker å undersøke om ungdommer i denne alderen ser på penger som noe viktig i deres liv, og om de synes at det å ha kunnskap om det kan hjelpe de å ha en bedre kontroll på fremtiden sin.
Det teoretiske grunnlaget i denne masteroppgaven bygges på tidligere forskning på motivasjon for læring i matematikkfaget (Waage & Nosrasti, 2018) og til teori som viser at nordmenn opplever at de lærer lite om personlig økonomi i skolen (Bakkeli, 2020).
Et av hovedfunnene i denne studien er at ungdommer allerede i denne alderen viser at de er reflekterte rundt pengebruk både nå og i deres fremtid.
Analysen indikerer at aktiviteter som inneholder økonomi viser ser ut til å være et tema som vekker engasjement og interesse hos elevene fordi de ser relevans i det. I tillegg er det noe som de kommer til å bruke i livet sitt utenfor skolen.