Lærersamarbeid i begynneropplæringen
Abstract
Sammendrag
Temaet for denne studien er lærersamarbeid i begynneropplæringen. Vi har gjennom tre intervenerende fokusgruppeintervjuer fått innblikk i hvordan et lærerteam på en barneskole på Østlandet samarbeider om den første lese- og skriveopplæringen. Problemstillingen for oppgaven er derfor følgende:
“Hvordan samarbeider lærerteam om den første lese- og skriveopplæringen?”
For å kunne belyse dette har vi utformet fire forskningsspørsmål:
* Hva samarbeider lærerteamet om i den første lese- og skriveopplæringen? * Hvordan påvirker samtaler og faglige diskusjoner teamsamarbeidet? * Hvordan påvirker samarbeidet til lærerteamet den første lese- og skriveopplæringen? * Hvordan opplever lærerteamet at samarbeidet fungerer?
Vi har analysert funnene våre gjennom en tematisk analyse av intervjuene som viser at lærerteamet opplever samarbeidet sitt som velfungerende og positivt. Funnene viser at de er fornøyde med opplæringen de har i lesing og skriving for elevene, og de sier selv at de har god kontroll. Videre er det en tendens i funnene at selv om samarbeidet oppleves som godt, betyr det ikke at samarbeidet er i en utvikling. I tillegg viste funnene at det å være trygge på hverandre og omtale teamet som “vi” påvirker og styrker samarbeidet. Datamaterialet viser at lærerteamet vektlegger tidlig innsats, tilpasset opplæring, evaluering og variasjon i arbeidet med den første lese- og skriveopplæringen. Dette er faktorer som bidrar til å styrke opplæringen i lesing og skriving. Likevel forsøkte vi å utfordre lærerteamet til å utvikle ulike sider av praksisen deres.