Mind the Gap: Ungdomsmedvirkning i teori og praksis. Fylkeskommunens ansvar for ungdomsmedvirkning etter kommuneloven og FNs barnekonvensjon
Abstract
Å være medborger handler om å ha like muligheter til å delta i utformingen av samfunnet. Barn og unge under 18 år utgjør 20 prosent av befolkningen i Norge. De har ikke stemmerett og de deltar sjeldent på de arenaer hvor beslutninger fattes. Målet med denne oppgaven har vært å finne ut om og hvordan fylkeskommunen oppfyller sitt ansvar etter kommuneloven og FNs barnekonvensjon, og ivaretar ungdomsmedvirkning i fylkeskommunal praksis.
Ved å se på ungdoms medvirkning i et medborgerskapsperspektiv, har det vært mulig å synliggjøre både ungdoms faktiske deltakelse, og rammebetingelsene som påvirker ungdoms muligheter for å delta og påvirke samfunnsforholdene. I forskningslitteraturen legges det vekt på at ungdom må ha tilgjengelige deltakelseskanaler for å utføre politiske handlinger, og at disse handlingene må bli møtt med gjenklang hos myndighetene. Ungdom må gjøres i stand til å medvirke gjennom empowerment-prosesser; hvor mektiggjøring handler om ungdomsråd som deltakelseskanal for ungdom, og myndiggjøring handler om hvilke muligheter for politisk innflytelse og respons ungdomsrådet møter i politiske beslutningsorganer.
Studien viser at administrasjonen og politikerne i fylkeskommunen har gode intensjoner, ambisjoner og ønsker om å involvere ungdomsrådet, og sikre ungdomsmedvirkning i de politiske beslutningsprosessene. Det gjenstår imidlertid fremdeles en del før ungdomsmedvirkningen er i tråd med intensjoner og krav i kommuneloven og artikkel 12 i FNs barnekonvensjon:
* Ungdomsrådet har rett til å uttale seg i alle saker som gjelder barn og unge:Ungdomsrådet gir uttalelser i en overvekt av skolepolitiske saker. Rådet uttaler seg sjeldent i komplekse og vanskelige saker (budsjettsaker). Hvilke politiske utvalg, og hvor mye rådets uttalelser refereres, varierer mellom utvalg og saker. Når ungdomsrådet ikke er i stand til å uttale seg i en sak, eller politikerne ikke refererer rådets uttalelse i sin behandling, får ungdomsrådet ingen muligheter for innflytelse i beslutningsprosessen.
* Ungdomsrådets uttalelser skal tillegges behørig vekt:Det er få eksempler som viser at politikere vurderer ungdomsrådets uttalelser, og deretter begrunner hvorfor de velger å følge, eller se bort fra uttalelsen. Fylkeskommunen må sørge for at ungdomsrådet får tilbakemeldinger på sin medvirkning i prosesser, og at rådets synspunkter tas på alvor og tillegges vekt, både i administrative prosesser og i de politiske beslutningsprosessene.