dc.description.abstract | Denne masteroppgaven er en undersøkelse med søkelys på forholdet mellom manipulerte bilder og etikk.
Gjennom en kvalitativ og fenomenologisk inspirert tilnærming til forskningsfeltet, brukte jeg en litteraturstudie og søk på internett for å finne data som kan gi mulige svar på problemstillingen. I tillegg brukte jeg akasjonsforskning sammen med en klasse jeg underviser. Med dem har jeg vært gjennom et undervisningsopplegg i bildebehandling, og etter det hatt en spørreundersøkelse vedrørende bildemanipuleringer, etikk og psykisk helse.
Gjennom eget skapende arbeid, og ved å se på andres arbeid med bildebehandling, kom det frem at det er flere grunner for å utføre bilderedigeringer. Det aller meste som blir gjort av bilderedigeringer blir foretatt av profesjonelle, som markedsførere og bloggere. Bilderedigeringer blir gjort ofte for å ta en snarvei for å spare tid eller for å forbedre noe som ikke lar seg gjøre med kamera alene.
Jeg fant også ut at deling av bilder på sosiale medier kan føre til skader som det i utgangspunktet ikke ble tenkt på, som gruppepress blant ungdom. Det kan derfor være etisk feil å dele alle typer bilder og ikke bare redigerte bilder.
I eget skapende arbeid har jeg jobbet med et undervisningsopplegg til bruk som støtte i opplæringen i bildebehandling, samt arbeidet med foto og redigering av bilder. | |