"Det kommer fellesskapet til gode!" En kvalitativ studie om veiledning av nyutdannede barnehagelærere sett i sammenheng med kompetanseutvikling i et profesjonsfellesskap
Abstract
Gjennom emnet endringsledelse og veiledning gjorde jeg spennende oppdagelser rundt veiledning, et landskap jeg hadde noe begrenset erfaring med, men likefullt var nysgjerrig på. Tema for masteroppgaven måtte bli rundt veiledning. Forskningsspørsmålet i prosjektet er som følger:
Hvordan kan veiledning av nyutdannede barnehagelærere sees i sammenheng med kompetanseutvikling i et profesjonsfellesskap?
Dette prosjektet er endel av studiet Master i pedagogikk med vekt på barnehageledelse ved universitetet ved Sørøst-Norge. Formålet med denne masteroppgaven har vært å sette søkelys på veiledning av nyutdannede barnehagelærere og fordype seg i hvordan veiledningen knyttes til kompetanseutvikling i et profesjonsfellesskap. Prosjektet fremstilles fra et veilederperspektiv hvor veilederne, som deltakere i studien, deler erfaringer og perspektiver rundt veiledning av nyutdannede barnehagelærere og hvordan veiledningen sees i sammenheng med kompetanseutvikling i et profesjonsfellesskap. Gjennom en kvalitativ forskningstradisjon med semi-strukturert intervju som metode, har tre deltakere bidratt med erfaringer, tanker og opplevelser knyttet til tema for prosjektet. Fenomenologisk hermeneutisk analyse er valgt i arbeidet med å analysere datamaterialet. Analysearbeidet ledet fram til følgende fire hoved overskrifter: Støtte, trygghet, tillit og mestring, den nyutdannedes mulighet for kompetanseutvikling, gjensidige læringsprosesser og profesjonsfellesskap, samt tid og strukturelle faktorer.
Prosjektet er bygget opp på tidligere forskning, empiri og et utvalg litteratur. En rød tråd i denne studien peker på betydningen av å skape gode forutsetninger for gjensidige læringsprosesser i sammenheng med kompetanseutvikling for den enkelte. Teorien understreker at den nyutdannede skal sees på som ressurs og bidragsyter til fellesskapet, og sammen med funn belyser studien betydningen av relasjoner og kommunikasjon, samt at det å anerkjenne den nyutdannedes kunnskaper og perspektiver er noe mer enn å lytte ... Verdien av støtte og tillit som utgangspunkt for trygghet og mestring, samt ansvarliggjøring og etterspørsel, åpenhet og nysgjerrighet pekes på som sentralt for at den nyutdannede skal kunne tre fram med kunnskap og for kompetanseutvikling både for den enkelte og for profesjonsfellesskapet.