Elevers utforsking av matematikk ved hjelp av GeoGebra
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2985347Utgivelsesdato
2021Metadata
Vis full innførselSammendrag
Denne kvalitative casestudien benytter et sosiokulturelt perspektiv (Vygotksy; 1978; Säljö, 2001), for å undersøke hvordan elevenes læring og forståelse av matematikk utvikles i samspill med rike oppgaver og digitale læremidler. Tidligere forskning har vist at elevene kan utvikle sin forståelse av matematiske konsepter (Dolonen og Ludvigsen, 2012) og etablere et mer formelt fagspråk (Aventi et al., 2014) av å utforske matematikken digitalt. Formålet med oppgaven er å se på de utforskende mulighetene som skapes i samspillet mellom deltakerne og redskapene, ved å undersøke elevenes interaksjon med digitale læremidler og ressurser. Studien tar utgangspunkt i følgende forskningsspørsmål:
«På hvilken måte kan digitale ressurser og læremidler støtte elevene i å utforske matematikken?»
Studien benytter sekundærdata fra det pågående prosjektet Multimodale lærings- og vurderingsformer (MuLVu). Datamaterialet for denne studien har primært vært videoopptak av elevsamarbeid og vurderingssamtale, i tillegg til støtte fra kontekstuelle data, som elevprodukter og oppgavebeskrivelser.
Denne avhandlingen viser aspekter for hvordan matematikkundervisning tar form i en-til-en-klasserom, der læreren opererer med egenproduserte læremidler for å tilrettelegge for elevens læring. Ved å undersøke elev-elev interaksjon i arbeidsprosessen har studien gitt innsikt i hvordan elevene utvikler forståelse av lineære grafer i et komplekst samspill med hverandre, oppgavene og de digitale ressursene. I tillegg har studien sett på lærer-elev interaksjon i to samtaleformer, både underveis i arbeidsprosessen og under en vurderingssamtale. Dette har gitt innsikt i hvordan lærer kan legge til rette og støtte for kunnskapsutvikling og forståelse av grafer og digitale læremidler. Funnene fra denne studien viser at de digitale ressursene utfordrer elevene på ulikt vis. GeoGebra er en ressurs som i samspill med rike oppgaver gir utforskende muligheter for elevene. Samtalene som oppstår i elevens arbeid med grafverktøyet er konstruktive for elevens forståelse og læring. Samtidig er det knyttet utfordringer til hvordan grafen oversetter fra de ulike matematiske uttrykksformene, der elvene tilsynelatende kan mestre oppgaven å tegne frem en graf i programmet, uten helt å forstå hva grafen viser. Derfor viser denne studien at lærerens støtte, i undervisningsdesignet, underveis i arbeidsprosessen og i en vurderingssituasjon, er essensiell for at elevene skal utvikle den konseptuelle forståelsen av arbeidet med grafene. Studien indikere at det er samspillet mellom alle deltakerne og ressursene tilgjengelig som sørger for rik læring (Säljö, 2010).