Hvordan arbeider lærere for å fremme minoritetsspråklige elevers muntlige ferdigheter? En kvalitativ studie av undervisningspraksisen til lærere i en mottaksklasse.
Abstract
Denne masteroppgaven undersøker hvordan lærere arbeider, og hvilke didaktiske læringssituasjoner de benytter for å fremme minoritetsspråklige elevers muntlige ferdigheter. Oppgaven setter søkelyset på muntlige ferdigheter som en av de viktigste ferdighetene i grunnleggende norskopplæring for minoritetsspråklige elever. Masteroppgaven har et sosialkonstruktivistisk fundament for andrespråksopplæring basert på Vygotskys teorier om tenking og tale (Kozulin, A., Bielenberg T.J. og Roster M.T., 2001). Hovedmomentet for hvordan læring kan skje i et sosialkonstruktivistisk syn er støttet på teorien om at læring skjer i samhandling med andre. Cummins (2017) teorier om flerspråklige elevers kognitive base for språkkunnskaper, og hvordan minoritetsspråklige elever kan utvikle andrespråket med nye ord og begreper, har også en sentral plass i oppgaven. Et annet viktig moment for denne elevgruppen er tilpasset opplæring. Dette blir belyst i tråd med det teoretiske rammeverket. Det er tidligere gjort klasseromsforskning på minoritetsspråklige elevers plass i klasserommet, og hvordan de kan tilegne seg muntlig kompetanse og ferdigheter i ulike typer kontekster. Derimot er det ikke utført mange undersøkelser eksplisitt på hvordan lærerne arbeider for å legge til rette undervisningssituasjoner slik at minoritetsspråklige elevers muntlige ferdigheter kan utvikles. Med dette som bakgrunn ble oppgavens problemstilling:
Hvordan arbeider lærere for å fremme minoritetsspråklige elevers muntlige ferdigheter?
Problemstillingen blir utdypet med to forskningsspørsmål hvor jeg retter oppmerksomheten mot lærernes arbeidsmetoder. De blir besvart gjennom en diskusjon av lærernes planarbeid og arbeidsmetoder i didaktiske læringssituasjoner. Empirien er basert på to metoder. Den ene er ikke-deltakende observasjon av lærerne i undervisningen, og den andre er en spørreundersøkelse hvor det er samlet inn forskningsdata om lærernes planlegging og egne beskrivelser av gjennomføring i undervisningen. Undersøkelsen har fire informanter som arbeider fast i en mottaksklasse. Hovedfunnene indikerer at lærerne tilrettelegger undervisningen med metoder som innebærer samhandling og praktisering av muntlige ferdigheter. Videre antyder funn at utvikling av muntlige ferdigheter kan tilegnes gjennom didaktiske undervisningssituasjoner som inneholder varierte oppgaver tilpasset elevenes individuelle kognitive nivå. Resultatene angir at lærerne benytter mange forskjellige arbeidsmetoder og varierer bruken av hjelpemidler. Dette kan bidra til å utvikle elevenes kommunikative kompetanse og muntlige ferdigheter.