Sluttrapport USN Studentinkubator 2018 – 2020: Erfaringer og anbefalinger fra pilotprosjektet USN Studentbedrift
Original version
Brekke, T. & Sørdal, T. (2020). Sluttrapport USN Studentinkubator 2018 – 2020: Erfaringer og anbefalinger fra pilotprosjektet USN Studentbedrift. Universitetet i Sørøst-Norge.Abstract
Det toårige pilotprosjektet USN Studentinkubator (2018-2020) er utviklet som et tilbud for studentene som ønsker å utforske en alternativ karriere vei, gjennom å utvikle og test ut ideer som de har utviklet gjennom sine studier. Pilotprosjektets hovedmålsettingen er å utvikle flere robuste studentbedrifter gjennom 1) å utvikle en felles læringsarena og erfaringsutveksling samt 2) stimulere flere studenter i å etablere studentbedrift. I alt kom pilotprosjektet i kontakt med mer enn 50 studenter i løpet av prosjektperioden. 35 gründerprosjekter ble utviklet hos Silicia Technology incubator (heretter Silicia) og hvorav 18 av prosjektene registrerte sin gründer ide som enten AS, UB eller enkeltmannsforetak i Brønnøysund registeret. Sammenlignet med tall i UHB registrert er dette forholdsvis høye tall når det gjelder selskapsetablering.
Av tilbakemeldinger fra studenter, egen vurdering fra USN Studentinkubator og Silicia kommer det frem at pilotprosjektet USN Studentinkubator har fungert som en viktig infrastruktur. Pilotprosjektet har bistått studenter med å utvikle nye ideer, mobilisere studenter, utvikling av støtte og rådgivings funksjoner samt utvikling av en lærings og erfaringsarena for fagmiljøer ved USN. Pilotprosjektet har valgt en distribuert inkubator modell hvor USN Studentinkubator fungerer som en bro eller en kolbingsaktør mellom studenter og Silica. Silica er en operatør av USN Studentinkubator som tilbyr studentene et kontorfellesskap, veiledning, støtte og tilgang til ressurser gjennom sitt nettverk. En slik modell (distribuert operatør) gir USN anledning til å samarbeide med mange inkubatorer og dermed tilby variasjon av inkubatorer som studentene kan samarbeide med. I pilotprosjektet ble det også utviklet mindre samarbeid med inkubatorene Gründerhuset Hi5 i Tønsberg og Gründerhuset i Sandefjord. Slik sett så fremstår Pilotprosjektet USN Studentinkubator som et nav og katalysator for å styrke lokal samarbeid innenfor et tydelig rammeverk for studentsamarbeid.
Pilotprosjektet avdekket også noen svakheter. En av utfordringene var knyttet USNs kapasitet til å rekruttere studenter, formidling av tilbudet til USNs studentmasse og til fagansatte. Flere studenter kunne fått tilbudet og at tilbudet kunne blitt markedsført bedre. Et annet moment er ytterligere avklaring av rolle og forventninger i samarbeidet mellom operatør, Silicia, og USN. Det ble også avdekket utfordringer knyttet til å involvere faglærere i pilotprosjektet. Dette skyldes at det ikke ble avsatt tilstrekkelige tidsressurser i deres arbeidsplaner og at Studentinkubatoren ikke inngår som en læringsaktiviteter eller læringsressurs.
Pilotprosjektet konkluderer med at USN Studentinkubator bør videreføres og etableres som ett permanent infrastruktur tiltak i USN for studenter.