Læreres arbeid med tidlig lese- og skrivevansker : Hvordan arbeider lærere i 1.-4.klasse med elever med lese- og skrivevansker?
Master thesis
View/ Open
Date
2019Metadata
Show full item recordCollections
- Master i pedagogikk [233]
Abstract
Lese- og skrivevansker og tidlig innsats er aktuelle temaer i dagens samfunn og behovet for spesialpedagogisk hjelp øker. Selv om mange elever i dag ikke trenger spesialpedagogisk hjelp, er det noen som har behov for tilpasset opplæring i den ordinære undervisningen. Formålet med mastergradsavhandlingen var derfor å finne ut hvordan lærere i 1. – 4.klasse arbeider med disse elevene og hvordan de arbeider med tidlig innsats.
Metode:
I denne studien har det blitt benyttet kvalitativt forskningsdesign, hvor data har blitt innhentet ved hjelp av intervjuer. Informantene i studien er lærere i 1.-4.klasse på fire norske barneskoler. Den vitenskapsteoretiske forankringen i studien er hermeneutikk og har blitt benyttet i arbeidet med transkribering, organisering av datamaterialet og gjennom analyse og tolkning av intervjuene.
Funn:
Gjennom arbeidet med denne studien, har det kommet frem at arbeid med elever med lese- og skrivevansker har merkbare variasjoner og arbeid med tidlig innsats er veldig varierende. Lærerne mener de har nok kunnskap om elever med lese- og skrivevansker, men noen av de mener det er lite de får gjort når de ikke har ekstra ressurser til å hjelpe i klasserommet. Lærere er pålagt å gripe inn tidlig og tidlig avdekke de elevene som har vansker og som ikke får tilstrekkelig utbytte av den ordinære undervisningen, men det virker som om «tidlig innsats» er lettere sagt enn gjort.