Stedsidentitet - uttrykt i strikkedesign: En erfaringsbasert kunnskapsprosess i samspill med omgivelsene
Abstract
Oppgavens problemområde omfatter samtidsaktuelle spørsmål som opplevelse av tilhørighet og tilknytning til kulturelle fellesskap, og uttrykksformer for egen identitet. I vår tids samfunn bestående av hurtige endringer og globalisering vil elevene i dagens skole bli konfrontert med ulike fellesskap i form av både fysiske og digitale møter. Bevissthet om, og kjennskap til, valgmuligheter om deltakelse i kulturfellesskap kan derfor være betydningsfullt. Uttrykk for identitet kan synliggjøres blant annet gjennom bekledning. Et historisk tilbakeblikk på eksisterende uttrykk i strikkede plagg legges til grunn for undersøkelsene i oppgaven. Sentrale begreper, knyttet til kulturell forankring, løftes frem og relateres til identitetsbegrepet.
Det skapende arbeidet konsentreres om design og omfatter strikking som teknikk og tekstilt uttrykk, og kobles til identitet. Det fysiske miljøet knyttes til undersøkelsene i en erfaringsbasert arbeidsprosess. Fenomenologien er sentral som utgangspunkt for undersøkelsene. Kvalitative forskningsmetoder legges til grunn for innsamling av empirisk materiale. Det innsamlede materialet består av en gruppesamtale med ungdom og feltarbeid, som omfatter observasjon og skapende arbeid. Data fra gruppe-samtalen med ungdommer holdes opp mot funn fra erfaringene i observasjonsprosessen og det skapende arbeidet.
Uttrykk for stedsidentitet i strikkedesign kommer frem i resultatene fra det skapende arbeidet. Beskrivelser av den erfaringsbaserte arbeidsprosessen synliggjør utviklingen som skjer i en slik arbeidsform. og danner grunnlag for visualiseringen av identitet. Sammen med funnene fra gruppesamtalen med ungdommer relateres resultatene til læringssituasjoner i ungdomsskolen.