Tekstens tomme plasser - En studie av 5.klassingers resepsjon av Gro Dahles bildebok Akvarium
Abstract
Denne masteroppgaven er en studie av seks femteklassingers resepsjon av bildeboken Akvarium, av Gro Dahle. Temaet for oppgaven er komplekse sammensatte tekster, og elevene i prosjektet intervjues ved hjelp av strukturerte lesesamtaler som metode.
Akvarium utfordrer leseren ved å ikke oppgi alle forbindelser i teksten eksplisitt. Leseren blir derimot invitert til å trekke slutninger selv, og teksten kan derfor betraktes på ulike nivåer avhengig av hva leseren tilfører den. Vil elevene i prosjektet forstå bildeboken i konkret eller overført betydning? Og vil de fylle tekstens såkalte tomme plasser? Dette er spørsmål oppgaven svarer på.
For å undersøke elevenes leseforståelse, blir teori om tomme plasser benyttet. Denne teorien setter rammene for utvalgte tekstpassasjer og spørsmål som elevene blir stilt. For at begrepet mer konkret skal kunne anvendes i lesesamtalene, blir det operasjonalisert. Basert på verbalspråklige og visuelle ressurser i bildeboken, blir fire dimensjoner plukket ut, som videre blir utforsket i samtalene.
Resultatene fra undersøkelsen viser at elevenes generelle forståelse av teksten ligger på det konkrete planet. Noen elever, viser også en mer abstrakt eller overført forståelse gjennom enkelte slutninger de trekker. Undersøkelsen viser også at elevene presenterer sine egne tolkninger, og legger til egen mening om elementer som ikke blir uttrykt eksplisitt i teksten. Resultatene viser altså at flere allerede som tiåringer tolker og reflekterer i en overført betydning, og at de fyller tekstens tomme plasser. Om skolen bør ha et større fokus på komplekse tekster som utfordrer elevenes tolkningskompetanse, og hvordan dette kan gjøres, er noen av spørsmålene som blir drøftet. Oppgaven, kan derfor sees på som et bidrag til leseopplæringen og leseforståelse i skolen.