Forskningsbibliotektjenester – Papirbredden 2 : rapport : et samarbeidsprosjekt mellom Buskerud fylkesbibliotek, Drammen bibliotek, Husbankens bibliotek, Høgskolen i Buskerud- biblioteket, Vestre Viken helseforetak- biblioteket
Abstract
Prosjektgruppen definerte følgende mål: ”Utrede og utvikle bibliotektjenester og støtte for forskere, nærings- og kompetanseklynger og kunnskapsbedrifter i regionen. Forskningsbibliotektjenestene skal støtte områdene helse, by/sted- og regionutvikling og læring”. Bibliotektjenestene vil kunne være en infrastrukturtjeneste og en støtte til de fleste av de påtenkte delprosessene i Papirbredden byggetrinn 2.
Vi ser for oss en tjeneste som retter seg inn mot og gjør seg attraktive overfor private bedrifter, næringsliv og forskere. Papirløst blir biblioteket dersom alle tjenester er nettbaserte (e-bøker, e-tidsskrifter med mer), men vi kan pr i dag ikke tilby annet enn walk-in use til de lisensbelagte e-ressursene i bibliotekene. Forlagene setter strenge krav til tilgangsrettigheter i lisensavtalene. Forskere som ikke tilhører den institusjonen som abonnerer på en ressurs kan kun få tilgang via”walk in use”.
Vi ser ikke behov for å bygge opp samlinger av trykt litteratur på Papirbredden byggetrinn 2. Buskerud fylkesbibliotek samarbeider med Drammen, Kongsberg og Nore og Uvdal bibliotek om et nasjonalt pilotprosjekt for utlån av e-bøker. Biblioteket blir en ressurs innen e-bøker og lesebrett i bibliotek. Det bygges en unik kompetanse på feltet, og arbeidet med å etablere et papirløst bibliotek i framtida har kommet godt i gang.
Vi ser for oss å kunne skreddersy løsninger for forskere ved å:
• ta i bruk sosiale medier, som for eksempel Netvibes, med nyhetsstrømmer tilpasset det enkelte forskermiljø
• utvikle nettsider med bibliotektjenester til passet forskningsmiljøene
• utvikle kurs- og veiledningstjenester, eks litteratursøk. referansehåndteringsverktøy og opphavsrett
• legge til rette for og promotere open access-publisering
• tilby forskningsprosjekter en informasjonsspesialist for å kvalitetssikre systematiske litteratursøk
• tilby kursrom, forskerceller og åpne arbeidsplasser
En forskningsbibliotektjeneste på P2 vil ha behov for en koordinator, samt informasjonsspesialister innen satsningsområdene helse, by/sted- og regionutvikling og læring. Potensielle kunder i en forskningsbibliotektjeneste vil primært være kunnskapsintensive organisasjoner og bedrifter i Drammen og regionen. Forskerservicen vil kunne yte tjenester til nye interessante kundegrupper, som følge av synergieffekter ved ulike etableringer på Papirbredden.
Rombehov for en forskningsbibliotektjeneste vil være: Kontorer, kursrom, forskerceller, åpne arbeidsplasser og områder for veiledning, til sammen 110m2. Slik vi vurderer det er det mest hensiktsmessig at lokaliseringen er på Papirbredden 1 og knyttet til Drammensbiblioteket. Dekning av kostnader for en forskningsbibliotektjeneste og hvordan disse skal fordeles mellom partnere og interessenter må utredes når Papirbreddens byggetrinn to er ferdigstilt og alle leieavtaler er på plass ca 2014.
Description
Prosjektet er støttet av Nasjonalbiblioteket