En pilotstudie i hvordan fenomenet med fallende intraokulært trykk ved gjentatte målinger (massasje effekten) påvirkes av operatørens erfaring i bruken av ulike tonometer
Bachelor thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/142291Utgivelsesdato
2011Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Målsetting: En intervensjonsstudie for å måle effekten av operatørens erfaring i bruken av tonometerene; iCare, Tono-Pen og Goldmann, ved graden av synkende intraokulært trykk (IOT) ved gjentatte målinger (massasje effekten).
Metode: Fem operatører utførte gjentatte målinger av IOT på 15 testpersoner. Hver testperson ble målt av én operatør og ett instrument ved to målesesjoner. En intervensjon ble utført mellom målesesjonene, denne bestod av fire øvingssesjoner. Massasje effekten ble målt som forskjellen i IOT mellom første og siste måling på hver testperson ved den enkelte målesesjon.
Resultater: Kun målingene med iCare på venstre øye var statistisk signifikant. Derimot kunne man se en reduksjon og dermed en trend i resultatene for Tono-Pen og Goldmann. Massasje effekten var mest fremtredende for venstre øye.
Konklusjon: Resultatene i studien indikerer at tilegnet erfaring i bruken av tonometere gav en reduksjon av massasje effekten på alle tre instrumentene.