Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorJoranger, Line
dc.contributor.authorAustad-Roser, Kathrine Wang
dc.date.accessioned2024-07-18T16:41:23Z
dc.date.available2024-07-18T16:41:23Z
dc.date.issued2024
dc.identifierno.usn:wiseflow:7109367:59095820
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3142239
dc.description.abstractOvervekt blant barn skaper stor bekymring både her i Norge og globalt. Samfunnet er i rask endring og dette inkluderer også matvarer, mattradisjoner og miljøet vi lever i. Ultraprosessert mat er et begrep som både er blitt akseptert og kritisert, og med stadig nyere forskning som knytter ultraprosessert mat opp mot ulike sykdommer og noen former for kreft har det skapt økt interesse å undersøke hva maten vi spiser inneholder og hvorfor den eventuelt er farlig for oss. Gjennom et helsefremmende perspektiv er det av interesse å søke kunnskap om mulige årsakssammenhenger om barns overvekt, da barn er i vekst og vaner dannes tidlig i livet. Overvekt er utbredt i samfunnet, og øker risikoen for andre sykdommer, i tillegg til at det koster samfunnet enorme summer hvert år. Målet med denne litteraturgjennomgangen er å undersøke sammenhengen mellom barns overvekt og ultraprosessert mat. Litteraturgjennomgangen ønsker å undersøke studier som er blitt gjort på barn i alderen 6-12 år. Gjennom et systematisk søk blir forskningslitteratur samlet inn fra fire anerkjente databaser. Studiene ble kritisk analysert gjennom CASP-sjekkliste og kategorisert gjennom tematisk analyse. Analysen antyder at flertallet av forskningslitteraturen peker på en tydelig sammenheng mellom overvekt hos barn og inntak av ultraprosessert mat. Selv om noen av artiklene ikke fant en direkte sammenheng mellom barns overvekt og ultraprosessert mat, ble det likevel funn i resultatene som indikerte negative helsekonsekvenser for barn. Blant studienes resultater ble det funn på at barn som hadde et høyt inntak av ultraprosessert mat, hadde generelt et høyere energiinntak i løpet av dagen, lavere matkvalitet, metabolske forstyrrelser, høyt blodtrykk og et lavere inntak av essensielle næringsstoffer. Samtidig viste det seg at et høyt inntak av ultraprosessert mat i barndommen hadde negative helsekonsekvenser i ungdomsårene. Resultatene indikerte også at barnas helsedeterminanter påvirker barnas inntak av ultraprosessert mat, ettersom funnene viste at barn fra lavere sosioøkonomiske familier hadde et høyere inntak av ultraprosessert mat.
dc.description.abstractOverweight amongst children creates great concern both in Norway and globally. Our society is changing rapidly, including our groceries, traditions concerning food and our environment. Ultra processed-food is a term that has been both accepted as well as criticized. With constant new research that ties ultra-processed foods to different diseases, including cancer, an increased interest has developed in regards to examining what the food we eat contains and why it is potentially dangerous to us. Through a health beneficial perspective, it is of interest to seek knowledge of the possible coherence between children’s overweight and ultra-processed foods. Through health promotion perspective, it is of interest to seek knowledge about a possible causation regarding children´s obesity, as children are in growth and their food habits are formed early in life. Obesity is widespread in society, and increases the risk of other diseases, in addition to costing society enormous sums every year. Overweight is widely spread through our society and it contributes to the reduction of life quality, increase in the risk of disease, as well as costing our society an enormous amount of money every year. The purpose of this literature review is to examine closer the coherence between children’s overweight and ultra-processed foods. The literature review wants to examine studies, which have been done on children in the age of 6 to 12 years old. Through a systematic search, research literature was collected from four renowned databases. The studies were critically analyzed using the CASP checklist and categorized through thematic analysis. The analysis suggests that the majority of the research literature points to a clear connection between overweight among children and the consumption of ultra-processed foods. Even though some of the articles did not find a direct coherence between overweight among children and ultra processed foods, it was still found proof that pointed to negative health consequences for children. Among other things it was shown in the results that the children whom had a high intake of ultra-processed foods, had a generally high-energy consumption, lower quality of foods, metabolically disorder, high blood pressure and a reduction of essential nutrients. Simultaneously, high intake of ultra processed foods during childhood was shown to have negative health consequences in adolescence. Additionally, the results indicated that children`s health determinants played a role, as those from lower socioeconomic families had higher consumption of ultra processed foods.
dc.languagenob
dc.publisherUniversity of South-Eastern Norway
dc.titleUltraprosessert mat og overvekt hos barn. En litteraturgjennomgang om sammenhengen mellom ultraprosessert mat og overvekt hos barn
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel