Hoftenære brudd utenfor sykehus: evaluering av FICB som alternativ til standard behandling
Description
Full text not available
Abstract
Introduksjon:
Det er høy forekomst av hoftenære brudd i Norge. De fleste som rammes er skrøpelige eldre. Hensikten og målet med studien var å innhente forskning, for å vurdere om nerveblokaden fascia iliaca compartment block kunne være et bedre alternativ enn standard behandling av hoftenære brudd utenfor sykehus. Forskningen ble sammenstilt, systematisert og analysert for å svare ut problemstillingen; “Kan administrasjon av FICB utenfor sykehus bidra til bedre smertelindring hos eldre med hoftenære brudd?”. I lys av vår utdanning har vi forsøkt å diskutere resultatene opp mot avansert klinisk allmennsykepleier sin rolle og funksjon.
Metode:
Det ble gjennomført en litteraturstudie med systematisk tilnærming ved innhenting av internasjonal forskning. Systematiske søk ble gjennomført i databasene Cinahl, Medline og Scopus med få og tilpassede søkeord. Utvelgelse av artikler ble gjennomført manuelt av to forskere ved bruk av inklusjons- og eksklusjonskriterier. Alle inkluderte studier ble nøye gjennomgått og validert ved hjelp av screening-verktøyet Mixed Methods Appraisal Tool, og tematisk analyse ble benyttet for å sammenstille funnene.
Resultat:
Hovedfunnet fra studien var at fascia iliaca compartment block ga bedre smertelindring enn standard behandling. I tillegg var nerveblokaden raskt og enkelt å administrere. Andre funn i studiene var samfunnsøkonomisk effekt og tilfredshet i fascia iliaca compartment block-gruppene. Det ble avdekket en rekke bivirkninger, og utilstrekkelig smertelindring ved standard behandling.
Konklusjon:
Fascia iliaca compartment block administrert utenfor sykehus fremstår som en god behandlingsmetode for smertelindring ved hoftenære brudd hos eldre. Prosedyren er rask, enkel, og gir overlegen smertelindring, som er viktig i akuttfasen. Videre forskning er nødvendig.