Læringsteknologi i praksis: Nettbrett som verktøy for elevaktivitet. En kvalitativ studie av perspektiver, muligheter og utfordringer på ungdomstrinnet
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3121226Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Denne masteroppgaven undersøker hvordan lærere legger til rette for elevaktive arbeidsmåter ved hjelp av nettbrett. Oppgaven ser etter hvordan lærerne utnytter verktøy og muligheter som nettbrettet bringer med seg, for å få elevene aktive i undervisningen. Problemstillingen er:
Hvordan opplever lærere at nettbrettet kan fremme elevaktive arbeidsmåter på ungdomstrinnet, hvilke utfordringer møter de og hvordan kan de løse dem?
Det er en kvalitativ studie med fenomenologisk tilnærming, som søker lærernes forståelse av begrepet elevaktive arbeidsmåter, og lærernes opplevelse av hvordan man kan bruke nettbrettet til å legge til rette for elevaktivitet på ungdomstrinnet. Teori og forskning rundt elevaktivitet og klasseledelse utgjør teorigrunnlaget.
Studien er gjennomført som aksjonsforskningsprosjekt på en middels stor ungdomsskole i en middels stor kommune i Norge. ITP-modellen er brukt som metode, og gir en strukturert tilnærming til forskningsprosessen. Datainnsamlingen er gjort ved bruk av brevmetoden, der lærerne skriver ned sine refleksjoner og sender til forskerne.
Funnene i studien viser at lærerne har ulike perspektiver på begrepet elevaktive arbeidsmåter, som omfatter både lærersentrert og elevsentrert forståelse. Studien anbefaler å kombinere de to forståelsene for å skape en helhetlig og felles begrepsforståelse. Studien finner også at lærerne har en stor verktøykasse med ulike organisatoriske og prinsipielle tilnærminger, både digitale og analoge, som kan brukes for å fremme elevaktivitet. Likevel viser studien at det kan være utfordrende å finne en god balanse i bruk av prinsippene og klasseledelse i teknologirike klasserom, samt at det fortsatt er mulig å utnytte potensialet i læringsteknologien i større grad. Til slutt avdekker forskningen utfordringer knyttet til struktur, distraksjoner, tid og elevens valg, og foreslår mulige løsninger for å håndtere disse utfordringene. Særlig trekkes relasjonsbygging frem som en viktig brikke. Disse funnene gir innsikt i kompleksiteten ved elevaktive arbeidsmåter med læringsteknologi og foreslår at lærerne må se sammenhenger mellom utfordringene og de verktøyene de allerede kjenner.