EvaFag 2025: Evaluering av Fagfornyelsen: Suksess, muligheter, spenninger og hindringer i implementering av LK20 i fire fag. Arbeidspakke 1, Delrapport 2
Burner, Tony; Alvestad, Karl Christian; Gustavsen, Trond Stølen; Kacerja, Suela; Ruud, Lise Camilla; Salvesen, Geir Sigvard; Schipor, Delia
Abstract
Denne delrapporten rapporterer fra andre runde med kvalitative data fra et pågående longitudinelt evalueringsprosjekt, «Evaluering av hvordan LK20 realiseres i spesifikke fag 2021-2025», forkortet «EvaFag2025». Det har vært samlet intervju- og observasjonsdata fra fem ulike caseskoler i fire fag: engelsk, matematikk, musikk og samfunnsfag. Rapporten har hatt som mål å si noe om hvordan lærere arbeider med implementering av LK20, mer spesifikt:
• endringer i hvordan man underviser og vurderer, endringer av lærer- og elevrollen, og endring i fagenes innhold
• hvordan de ulike elementene i LK20 tas i bruk i enkeltfag
• hvordan skole- og læringsmiljøet danner kollektive læreprosesser
• hva som fremmer eller ev. hemmer implementeringen av LK20 i skolene og i enkeltfag
Hensikten med denne longitudinelle studien er å vise endringer over tid. Denne andre delrapporten fokuserer på dette. Intervjuguide og observasjonsskjema fra første runde med datainnsamling ble brukt som grunnlag for å undersøke læreres arbeid med implementering av læreplanen i løpet av det andre skoleåret med datainnsamling.
Funnene i denne delrapporten viser at det er noe kontinuitet og noe brudd fra første delrapport i hvordan lærere arbeider med implementering av LK20. Lærerne viser mer varierte eksempler på implementering av LK20 i fagene i år, basert på fagenes egenart, sammenlignet med i fjor. Likevel er det til dels stor variasjon i implementeringsarbeidet mellom fagene. Musikk skiller seg mer ut enn de tre andre fagene ved at den overordnede delen av læreplanen ivaretas bedre av lærerne og de bruker digitale læringsressurser og verktøy i større grad. Samtidig har de det til felles med andre lærere i andre fag at de anser kjerneelementer som «selvsagte» eller «naturlige». I de tre andre fagene – engelsk, matematikk og samfunnsfag – etterspør lærerne mer kompetanse, for eksempel om flerspråklighet i engelsk, programmering i matematikk og digitale ressurser og digitalt medborgerskap i samfunnsfag. I engelsk og matematikk problematiserer lærerne digitalisering i skolen og etterspør en bedre balanse mellom arbeid på skjerm og uten skjerm. Det som derimot er fellesnevneren for fagene, på tvers av skoler, er en generell opplevelse av større frihet hos lærerne, mer elevmedvirkning og en mer aktiv elevrolle – ikke minst i arbeidet med underveisvurdering.
Videre er tverrfaglighet noe som kjennetegner arbeidet med LK20 på tvers av skoler. Det oppleves imidlertid ikke enkelt av musikklærerne å samarbeide med andre faglærere. Det er derimot mange eksempler, både fra intervjuer og observasjoner, på godt tverrfaglig arbeid, især i engelsk og samfunnsfag. I matematikk er fokuset på å få elevene til å jobbe utforskende og resonnere, løse problemer alene eller med andre, og finne ulike veier til løsningen og ikke bare det definitive svaret.
Sammenlignet med forrige delrapport og forrige skoleår, er det flere lærere i år som snakker mer konkret i intervjuene og viser enda mer i undervisningsopplegg under klasseroms-observasjoner hvordan ulike nye elementer i LK20 utspiller seg i praksis. Det betyr ikke at de ikke ser eller tolker motsetninger, spenninger og hindringer i arbeidet, men covid19-pandemien som tidligere la beslag på store deler av implementeringsarbeidet, gjør det ikke nå lenger.