Hvordan er Irakkrigen i 2003 relevant for skolens arbeid med kildekritikk?
Abstract
I denne oppgaven har vi analysert hvordan media formidlet usannheter før og under krigen. Videre analyserte vi hvordan de to mediehusene Fox News og Al Jazeera fremstilte krigen ulikt innenfor tre områder; krigens legitimitet, sivile dødsfall og det irakiske opprøret mot den amerikanske okkupasjonen. De to respektive kanalene formidlet forskjellige versjoner av samme konflikt, og dette undertreket at det kan være betydelige forskjeller mellom ulike nyhetsaktører. På bakgrunn av dette utformet vi to undervisningsopplegg som er relevant for skolens arbeid med kildekritikk. Målgruppen var 5-10 trinn og det første opplegget var tilpasset mellomtrinnet, mens den andre var tilpasset ungdomsskolen.
Formålet med masteren var å bli kritisk til informasjon man leser og hører. Med dagens teknologi og massiv informasjonstilgang mente vi det vat var ekstra viktig å være kildekritisk. Med dette som utgangspunkt utforsket vi media sin rolle i krig, hvilke handlingsrammer de har og hvilke krefter som ligger bak det de formidler.
På bakgrunn av dette kom vi frem til følgende problemstilling:
* Hvordan er Irakkrigen (2003) relevant for skolens arbeid med kildekritikk?
Vi har benyttet oss av primær-og sekundærkilder for å få nødvendig kunnskap, og på den måten redegjorde vi for tekstanalyse som var vårt instrument for innsamling av data. Vi har valgt ut Irakkrigen i 2003 og selv om kvalitative studier i utgangspunktet ikke er generaliserbare, fungerte utvalget vårt som et eksempel på at media ikke alltid er sannferdige i nyhetsformidling av krig.
Analysen vår bekrefter det vi allerede visste: Amerikansk media formidlet usannheter og videreformidlet informasjon helt ukritisk. Videre var det en tydelig forskjell mellom Fox News og Al Jazeera sin dekning av krigen. Naturligvis har vi alle en forventning om at nyhetsmedier formidler nyheter som er basert på hendelser som stemmer. Dette ble ikke gjort under Irakkrigen og amerikansk media fortjener derfor all den kritikken de har fått.
Nøkkelord: kildekritikk, desinformasjon, perspektiv, videreformidling, vinkling, legitimitet, informasjon, påstand, media, Irakkrigen.