22. juli på mellomtrinnet: En kvantitativ undersøkelse om hvordan samfunnsfagslærere underviser om terrorangrepet etter LK20
Abstract
Det er snart tolv år siden terrorangrepet 22. juli 2011 fant sted. Elevene som går på barneskolen, har ingen egne minner til denne dagen. Selv om det er mange år siden terrorangrepet fant sted, er det desto viktigere å øke elevene kunnskap om terrorangrepet. Spesielt gjelder dette for å gjøre elevene til gode medborgere, og gi en bedre forståelse av demokratiet i Norge. Ved å forebygge ekstreme holdninger kan vi forhåpentligvis sørge til at 22. juli aldri skjer igjen.
Forskningen som eksisterer på feltet har i stor grad fokusert på ungdomsskolen og videregående skoler, og mye av forskningen ble gjennomført under LK06. Den nye lærerplanen (LK20) har vært gjeldene i snart tre år. I og med at lærerplanen eksplisitt nevner terrorangrepet er det derfor naturlig at hendelsen har fått en større betydning i undervisningssammenheng. LK20 gir ikke en spesifikk beskrivelse av hva elevene skal lære om 22. juli, noe som innebærer at hver enkelt lærer selv bestemmer hvordan temaet skal undervises om. Med dette som utgangspunkt har det vært svært spennende å utforske hvordan temaet blir håndtert i skolen, og hvordan lærerne håndterer å undervise om det. Problemstillingen for masteroppgaven er derfor som følger: Hvordan integrerer lærerne på mellomtrinnet temaet 22. juli i samfunnsfagundervisningen, og hvilke utfordringer står de ovenfor? For å besvare oppgavens formål har det blitt gjennomført en kvantitativ spørreundersøkelse, og ble besvart av 65 lærere på mellomtrinnet i Viken fylkeskommune.
Oppgavens resultater viser at 97 prosent av lærerne på mellomtrinnet underviser om 22. juli 2011. Det oppgis at over halvparten av respondentene prioriterer undervisningen om temaet mer nå etter at LK20 ble innført. Dette viser viktigheten i at temaet omtales i læreplanen for å få økt fokus. Undervisningen om terrorangrepet er stort sett planlagt, noe som også kan bidra til at elevene får en grunnleggende forståelse av 22. juli. De aller fleste respondentene oppgir at de selv har faglig kompetanse til å undervise om terrorangrepet. Kompetansen har derimot blitt utviklet på egenhånd, ifølge 39 prosent, selv om over halvparten av lærerne har fullført lærerutdannelsen etter 22. juli 2011. Funnene viser også at flere av lærerne fremdeles synes det er ubehagelig å undervise om gjerningspersonen, og at elevenes alder påvirker undervisningen om 22. juli. Derimot viser også resultatene at halvparten av lærerne benytter fortellinger om gjerningspersonen i undervisningen. Resultatene bærer også preg av at det er forskjeller mellom klassetrinnene på mellomtrinnet.