dc.description.abstract | Prosjektet fokuserer på metakognitiv bevissthet og misoppfatninger knyttet til brøk hos elever i sjette og syvende trinn. Hensikten med prosjektet er å undersøke elevers egen uttrykkelse om egen metakognitiv bevissthet. Samt se på hvilke misoppfatninger knyttet til brøk elever på sjette og syvende trinn har. Videre i undersøkelsen sammenliknes elevenes metakognitiv bevissthet og deres misoppfatninger for å se om det er en sammenheng der. Studiens problemstilling er:
«Hvilke sammenhenger er det mellom elevenes refleksjon over egne metakognitive bevissthet og misoppfatningene de har i brøk?»
Datainnsamlingen foregår kvantitativt, ved bruk av talldata. Datamaterialet ble samlet inn ved bruk av en spørreundersøkelse og en matematisk kartleggingsprøve. Spørreundersøkelsens påstander er utarbeidet fra påstander i MAI-undersøkelsen som baserer seg på inndelingen i åtte kategorier under metakognitiv bevissthet: deklarativ kunnskap, prosedyrekunnskap, betinget kunnskap, planlegging, informasjonsstyringsstrategier, overvåking av forståelse, debuggingsstrategier og evaluering. Den matematiske kartleggingsprøven består av oppgaver som representerer fem misoppfatninger knyttet til brøk. Disse misoppfatningene er: «nevner representerer antall deler, uavhengig av størrelse», «jo større nevner (eller teller), jo større brøk», «differensen mellom teller og nevner avgjør størrelsen til en brøk», «brøkstrek er likt desimalkomma» og «tar ikke hensyn til helheten».
Datamaterialet består av 55 elevbesvarelser av spørreundersøkelsen og den matematiske kartleggingsprøven. Elevene er fra sjette og syvende trinn fra samme skole. Resultatene indikerer at rundt 30% av elevene har enten en eller flere misoppfatninger knyttet til brøk. Majoriteten av elevene uttrykker at de er relativt metakognitivt bevisste. Men ut ifra dette prosjektet kan man ikke si noe sikkert om sammenhengen mellom elever uttrykkelser om egen metakognitiv bevissthet ogderes misoppfatninger. Men det man kan se at elevene med flere misoppfatninger ikke nødvendigvis tenker noe mindre om sin egen metakognitive aktivitet enn elevene uten misoppfatninger. | |