Arbeidsplassen og sykepleieren - en match?
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3080940Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Mål: Studiens formål er å undersøke samvariasjonen av verdikongruens mellom sykepleieren og arbeidsplassen på turnoverintensjon, jobbengasjement og utmattelse. Verdikongruens settes inn i jobbkrav-ressurs-modellen (JD-R) som en medierende variabel mellom jobbressursene autonomi, kollegastøtte og tilbakemelding og jobbkravene arbeidspress, fysiske krav og emosjonelle krav.
Metode: Et anonymt spørreskjema har samlet inn data fra sykepleiere på alle typer arbeidsplasser i Norge og statistiske analyser er laget i SPSS.
Resultater: 609 respondenter besvarte spørreskjemaet. Verdikongruens medierer forholdet mellom jobbkrav, jobbressurser og turnoverintensjon. Det er en negativ korrelasjon (r = -.43, 95% CI [-0.49, -0.36]) mellom verdikongruens og turnoverintensjon. Når det kontrolleres for jobbressurser og jobbkrav, utmattelse og jobbengasjement så er regresjonskoeffisienten mellom verdikongruens og turnoverintensjon (p = -.17, 95% CI [-0.24, -0.10]).
Konklusjon: Det å benytte verdikongruens som en tredje variabel i JD-R modellen viser seg å ha betydning, da den medierer samvariasjonen med turnoverintensjon. Verdikongruens har i denne studien en moderat samvariasjon med jobbengasjement, som igjen er med på å redusere turnoverintensjonen. Jobbkravene viser seg å ha liten samvariasjon med verdikongruens, men jobbressursene har noe positiv påvirkning på verdikongruens. Det er liten tvil om at verdikongruens har betydning, men det kreves fortsatt mer forskning for å klargjøre mekanismene og sammenhengene rundt verdikongruens.
Nøkkelord: Helsefremmende arbeid, verdikongruens, sykepleie, turnoverintensjon, person-organisasjonstilpasning, jobbressurser, jobbkrav, jobbengasjement, utmattelse