Hva mener du selv om hvordan vi kan ta imot og inkludere andre på en god måte? En studie av en eksamen for språklige minoriteter med kort botid i Norge
Abstract
Denne masteroppgaven handler om hvordan mening blir skapt i et eksamenssett i Norsk for språklige minoriteter med kort botid i Norge. Gjennom å bruke kritisk diskursanalyse og med et sosialsemiotisk syn på språk og kommunikasjon vil jeg vise hvordan mening skapes gjennom ulike språkhandlinger og i en kontekst. I denne oppgaven er eksamenssituasjonen og forberedelsesheftet situasjonskonteksten, som danner et grunnlag for eksamensoppgavene.
En eksamen er en viktig begivenhet i alle elevers liv, og når du i tillegg kommer med en annen kulturell bakgrunn og eksamenskontekst kan dette være utfordrende. Derfor har jeg valgt å analysere dette eksamenssettet med følgende problemstilling:
Hvordan blir mening skapt i eksamenssettet Norsk for språklige minoriteter med kort botid i Norge høsten 2022?
Denne problemstillingen blir besvart ved hjelp av en kvalitativ metode, som bygger på M.A.K. Hallidays sosialsemiotiske språkmodell. Gjennom de tre forskningsspørsmålene har jeg analysert hvilken virkelighet som blir presentert gjennom de verbalspråklige virkemidlene, hvilke relasjoner som kommer til uttrykk og hvordan sammenheng og struktur kommer fram i eksamenssettet. Jeg har løftet fram tre funn som viser hvordan mening konstrueres i tekstene. Det første funnet er at eksamen for språklige minoriteter er utfordrende på mange plan, både i forhold til eksamenskonteksten og til de egnede tekstene som er valgt ut til eksamen og valg av oppgaver. Valg av tekster vil påvirke elevenes eksamenssituasjon. Det andre funnet er at det er et asymmetrisk forhold mellom deltakerne i kommunikasjonen og dette kommer til uttrykk gjennom de ulike ordvalgene i oppgaveheftet. Det siste funnet viser en sammenheng mellom konteksten, tekstene og språkvalgene som utgjør dette eksamenssettet.