Snipp, snapp, snute?... Sluttrapport for følgeforskning av en nærdemokratisk ordning i Asker kommune
Abstract
Forsøket med en nærdemokratisk ordning i Asker ble 1.6. 2023 avsluttet etter tre år. Tre lokalsamfunnsutvalg (LSU) i Tofte, Slemmestad og Heggedal hadde da eksperimentert med å fylle rollen som et lokalt organ for å styrke det deltakende demokratiet gjennom å mobilisere til medvirkning og skape i saker som angår lokalsamfunnene, samtidig med at de skulle styrke det representative demokratiet gjennom dialog med hovedutvalg for medborgerskap, som høringsinstans i saker som angår lokalsamfunnet, med rett til å fremme saker på vegne av lokalsamfunnene. Lokalsamfunnsutvalgene var oppnevnt av kommunestyret i Asker som kommunale underutvalg, de ble dermed underlagt Kommunelovens bestemmelser.
Følgeforskningen fra Universitetet i Sørøst-Norge og Telemarksforsking har vist at mandatet rommer en spenning mellom å tjene «to herrer». Utvalgene skulle både være lokalsamfunnets ambassadører overfor kommunen sentralt, og være kommunens forlengede arm ut i lokalsamfunnene. Vi kaller det frihet og forpliktelse. LSU’enes muligheter for å finne gode løsninger og skape energi av spenningen i det sammensatte mandatet ble sterkt begrenset både av en streng fortolkning av kommuneloven, og naturligvis av pandemiens smitteverntiltak den første perioden av forsøket. Samtidig med at vi har fulgt forsøket med lokalsamfunnsutvalg i Tofte, Slemmestad og Heggedal, har vi i noen grad fulgt aktiviteten i Klokkarstua og Verket nærmiljøutvalg. Det er et frivillige utvalg som ikke er underlagt kommunelovens bestemmelser, og som står uten noe formell avtale med Asker kommune.
Etter hvert som medlemmene i de tre kommunestyreoppnevnte lokalsamfunnsutvalgene selv tok ansvar for å utfordre lovens begrensninger og mulighetene for fysiske samlinger og aktiviteter åpnet seg, endret profilen på arbeidet deres seg. De formelle utvalgsmøtene, som det har vært 85 av i perioden, ble supplert med en rekke aktiviteter etter eget initiativ, eller sammen med andre. Dette førte de tre utvalgene over i en fase hvor rollen som lokalsamfunnsaktører dominerte, rollen som nærdemokratiske organer ble tonet ned. Vi stiller spørsmål ved en rekke karaktertrekk knyttet til representativitet og legitimitet i den perioden.
Forsøket viser at kommunale myndigheter, her Asker kommune, står i fare for å «ville for mye» ved at nærdemokratiske ordninger overøses med saker «ovenfra», samtidig med at organer som oppnevnes under kommunelovens bestemmelser får strenge begrensninger om bare å operere innenfor en formell møtestruktur. Det strider mot (de fleste) medlemmenes av utvalgenes motivasjon. Den knytter seg til ønske om å gjøre noe, ikke bare mene noe. Det har også vært en utfordring, med positivt fortegn, at Asker kommune, samtidig med satsingen på nærmiljøutvalg, har rullet ut en satsing på Innbyggertorg og fortsatt sin støtte til Frivilligsentraler/Nærmiljøsentraler. Positive fortegn kan likevel gi negative resultater. Et tydelig bilde som forsøket avtegner er nødvendigheten av en sterkere samordning av ulike aktører med frivillighet og stedsutvikling som fokus. En slik samordning bør ikke påføres ovenfra – den bør sannsynligvis bygges på stedet.
Publisher
Universitetet i Sørøst-NorgeTelemarksforskning