Arven, blodperlene, natur og miljø
Abstract
I denne masteroppgaven tar jeg utgangspunkt i læreplanverket og det tverrfaglige temaet bærekraftig utvikling. Jeg undersøker hvordan man i norskfaget kan lese skjønnlitteratur med et kritisk blikk, og knytte de verdier og holdninger som kommer til uttrykk i tekstene til eget samfunn. Problemstillingen jeg har valgt å undersøke gjennom denne oppgaven lyder: Hvordan kan et økokritisk perspektiv på skjønnlitteraturen bidra i det tverrfaglige temaet bærekraftig utvikling?
Jeg har valgt å gjøre en økokritisk tekstanalyse av Jernulven av Siri Pettersen. På bakgrunn av utvalgt teori og denne metoden har jeg undersøkt hvordan denne romanen uttrykker ulike holdninger og verdier knyttet til naturen, samfunnet og miljøet.
For å ha et økokritisk perspektiv på analysene har jeg brukt retoriske strategier som en inngang til analysene mine. Jeg studerer hvordan de retoriske strategiene pastoral, villmark og apokalypse kommer til uttrykk i det valgte verket. Jeg har også sett på hvordan forholdet mellom dyr og mennesker blir fremstilt, og hvordan økofeminisme kan trekkes inn. Det blir også sett på fantastisk litteratur, og hvordan sjangerens sjangertrekk kan være et virkemiddel for å lese fram samfunnskritikk.
Resultatene viser at i en økokritisk analyse av Jernulven kan en lese fram etiske spørsmål knyttet til retten til liv, og klimautfordringer. Romanen tar opp mange temaer som er aktuelle for å bidra inn i det tverrfaglige temaet bærekraftig utvikling. Temaene er også aktuelle for ungdom, og kan føre til mange refleksjoner knyttet til meninger, holdninger og miljø.