Flerspråklighet i matematikklasserommet - En kvalitativ studie om matematikklæreres fortellinger og erfaringer fra klasserommet med elever med norsk som andrespråk
Abstract
Denne masteroppgaven er en kvalitativ forskningsstudie i samarbeid med forskningsprosjektet MIM (USN, u.å. c). Forskningsgruppen har som mål å finne erfaringsbaserte metoder og redskaper som kan styrke pedagogikken i klasserom med ulike språk og kulturer, slik at læring i matematikk kan utvikles med hensyn på elevenes egne mål, styrker og erfaringer i faget.
Vårt bidrag til forskningsprosjektet har vært å innhente matematikklæreres erfaringer fra matematikklasserom med elever med norsk som andrespråk. Vi har fokus på det positive ved dette, og identifiserer deltakernes styrker og ressurser i matematikk ved å lytte til deres stemmer. Vi har inngått et samarbeid med syv lærere, hvorpå lærerne jobber i to ulike geografiske områder i Norge. Lærerne har erfaring med andrespråksopplæring, tospråklig undervisning, grunnskole, voksenopplæring, og barneskole. Analysen baseres på intervju med de syv matematikklærerne, og presenteres i analyse og resultat-delen av oppgaven. Deres fortellinger settes lys på i forbindelse med våre utarbeidede forskningsspørsmål, hvor deres erfaringer bidrar til ivaretakelse av mangfoldet i klasserommet og til styrkende pedagogikker som bidrag til MIM-prosjektets mål. Studien viser matematikklæreres ressurser og styrker i klasserommet, og hvordan det fremmer læring for alle elever. Vi diskuterer også hvordan språk kan ses på som en ressurs i undervisningen. Et funn verdt å bemerke er at deltakerne i vår forskning, på lik linje med oss som avgangsstudenter i 2022, ikke har hatt tilstrekkelig opplæring med fokus på flerspråklighet i matematikklasserommet og hvordan ivareta diversitet i dagens skoler.