Menneskerettighetsundervisning i Ungdomsskolen. En kvalitativ studie over samfunnsfaglæreres erfaringer
Abstract
I denne masteroppgaven ønsker vi å avdekke hvilken plass menneskerettighetsundervisning har i ungdomskolen, gjennom å undersøke hvordan et utvalg lærere arbeiderer med menneskerettighetsundervisning samt om innføringen av LK20 har påvirket dette arbeidet. Skolen som institusjon har verdier som respekt og likeverd nedskrevet i opplæringsloven, tema nært knyttet til menneskerettigheter. Etter introduseringen og innføringen av LK20 berører menneskerettighetsundervisning flere fag grunnet de tverrfaglige temaene i overordnet del.
Vi vil ved bruk av kvalitative semistrukturerte intervjuer analysere seks ulike lærere sine erfaringer og tanker rundt menneskerettighetsundervisning. Med dette ser vi og på LK20 sammen med informantene. Dette vil også analyseres i lys av ulike teorier og fagpersoners drøftinger rundt lignende diskurser.
Vår studie viser at våre informanter tar i bruk menneskerettighetsundervisning på en god og tverrfaglig måte, hvor «om, for og gjennom» dimensjonen kommer frem implisitt og eksplisitt i undervisningen. Informantene viser positiv innstilling til LK20, som har bidratt til mer tverrfaglighet. Arbeidet med tverrfaglig bruk av fag og temaer var til stedet før innføringen blant informantene, med LK20 har de fått en form for bekreftelse til å videreføre og videreutvikle tverrfaglighet gjennom LK20.