Hvordan, og i hvilken grad, ivaretar 5. trinns læreverk i matematikk fokuset på utforsking i innføringen av brøk? - En analyse og sammenligning av to norske læreverk i matematikk
Description
Full text not available
Abstract
I denne masteroppgaven i matematikkdidaktikk er det gjort en analyse av to norske læreverk i matematikk for 5. trinn. Studiens hensikt har vært å besvare problemstillingen «Hvordan, og i hvilken grad, ivaretar 5. trinns læreverk i matematikk fokuset på utforsking i innføringen av brøk?», og for å gjøre dette har utvalgte deler av elevbøkene og lærerveiledningene til Multi 5 og Volum 5 blitt analysert og sammenlignet. Læreverkene er utgitt etter Kunnskapsløftet 2020, og forlagene hevder at utforsking har fått en sentral plass i begge læreverkene.
Begge læreverkene er analysert med utgangspunkt i rammeverket utviklet av Charalambous, Hsu, Delaney og Mesa (2010), som deler analyse av lærebøker inn i en horisontal analyse og en vertikal analyse. Den horisontale analysen har gitt et overblikk over hvordan læreverkene er bygd opp, og har sett på læreverkene som en helhet med fokus på generelle karakteristikker, mens den vertikale analysen har gått mer i dybden på hvordan utforsking er behandlet i læreverkene. I den vertikale analysen er læreverkenes oppgaver kategorisert inn i Skovsmoses (2001) matrise over læringslandskaper. I matrisen deles oppgavene inn etter om de er tilknyttet et oppgaveparadigme eller et undersøkelseslandskap, og inndelingen kombineres med en tredelt referanseramme for hvor tilknyttet oppgavene er til virkeligheten. Dette gir oss seks ulike læringslandskaper som oppgavene har blitt kategorisert innenfor.
Studiens konklusjon er at 5. trinns læreverk i matematikk i ganske liten grad ivaretar fokuset på utforsking i innføringen av brøk. Fokuset på utforsking kommer frem i begge læreverk gjennom markerte utforskende oppgaver, aktiviteter og spill, og en generell utforskende profil utad på læreverkforlagenes nettsider. Andelen utforskende oppgaver i begge læreverk er derimot lav sammenlignet med andelen tradisjonelle oppgaver, og dette kan indikere at elevene som bruker de analyserte læreverkene ikke får tilstrekkelig med utforskende undervisning dersom læreverkene er enerådende kilde i matematikkundervisningen.