Barns medvirkning i overgangen fra barnehage til skole og SFO
Abstract
Denne masteroppgaven er en kvalitativ undersøkelse utført gjennom semistrukturerte intervju. Informantene består av en barnehagelærer, en SFO-leder og en lærer, i tillegg til et barn i førsteklasse. Undersøkelsen har en fenomenologisk-hermeneutisk tilnærming, inspirert av Lindseth og Norberg (2004, s. 145-153). Oppgaven belyser følgende problemstilling:
Hvordan forholder et utvalg pedagoger seg til ansvaret for barns medvirkning i overgangen fra barnehage til skole og SFO – og hvordan opplever et barn sine medvirkningsmuligheter?
Funnene blir først analysert ved bruk av strukturell analyse inspirert av Lindseth og Norberg (2004, s. 145-153), før de drøftes opp mot oppgavens teoretiske rammeverk. Oppgavens teoretiske grunnlag består av forskning på overgangen fra barnehage til skole, teori om ansvarsbegrepet og handlingsrom, og teori om barns medvirkning og subjektstatus. Barns medvirkning i overgangsperioden er lite forsket på, og mer kunnskap om temaet etterspørres blant annet av Hogsnes og Moser (2014, s. 21). Hensikten med oppgaven er å belyse sammenhenger mellom ledelse i utdanningsinstitusjonene, utdanningspolitikk og barns muligheter til å delta aktivt i utformingen av sin hverdag. Begrepene accountability og responsibility brukes gjennomgående i oppgaven for å beskrive ulike sider av informantenes fortellinger om ansvar, men sees også i sammenheng med syn på barn og hvordan pedagogene forholder seg til sine ledere og myndigheter. En av funnene i denne oppgaven er at det er sammenheng i informantenes uttalelser om sitt forhold til egen rolle i organisasjonen, og hvordan de forstår barnas rolle. Undersøkelsen viser også at informantene fra de ulike institusjonene har sprikende forståelse av sitt ansvar og handlingsrom, og ulike praksiser knyttet til arbeid med barns medvirkning i overgangsperioden.