Elever i risiko for lese- og skrivevansker har muligheter for å lykkes med et intensivt lese- og skrivekurs i begynneropplæringen
Abstract
I masterstudiets undersøkelse har jeg sett på, på hvilken måte bruk av dynamisk kartlegging og et intensivt lese- og skrivekurs kan bidra til å forbedre elevenes lese- og skriveferdigheter i begynneropplæringen. Undersøkelsen er gjort innenfor den ordinære opplæringsrammen i skolen. Elevene som har deltatt i undersøkelsen har bestått av en liten gruppe på tre elever. I henhold til hva ulik forskning peker på av risikomarkører innenfor lese- og skrivevansker har elevene blitt forhåndsutvalgt av lærer. Et positivt læringssyn på individuell lese- og skriveutvikling er bakgrunn for valgt tema. Et slik syn på læring kan forankres i den sosiokulturelle læringstradisjonen. Dette vil kunne innebære at lese- og skriveutvikling ikke vurderes ut fra normbaserte standarder, men vurderes ut fra den enkeltes utvikling i et læringsfellesskap. Undersøkelsen ser derfor på et intensivt lese- og skrivekurs som en mulighetsrom innenfor den ordinære opplæringsrammen.
Undersøkelsens metodedel er et enegruppedesign og kan plasseres innunder et kvasi-eksperimentelt design. Det har blitt gjennomført pre- og post kartlegging og flere observasjoner av lese- og skrivekurset. Lese- og skrivekurset har blitt gjennomført av to forskjellige lærere og har blitt utført hver dag i 6 uker i 15 minutter pr gang. Enegruppedesign ble valgt fordi en ønsket å se på om dynamisk kartlegging kombinert med et intensivt lese- og skrivekurs kunne forbedre og støtte den enkelte elevs lese- og skriveutvikling.
Funn fra kartleggingsresultatene kan vise at den enkelte elev hadde ulik individuell fremgang etter 6 uker. Jeg så i tillegg at skriveutviklingen gikk noe langsommere i etableringsfasen når det kom til å gjenkalle bokstavlyd og å skrive bokstavtegn sammenliknet med utvikling av avkodingsferdigheter. På bakgrunn av funnene kan jeg ikke konkludere eller uttale meg bastant om hva som kan ha medvirket til en forbedret lese- og skriveutvikling. Ved at undersøkelsens design og problemstilling innehar en logisk brist, kan en være kritisk til fravær av faktorer som manglende kontroll over variabler og bruk av kontrollgruppe. På bakgrunn av undersøkelsens design kan det være flere mulige forklaringer på hvorfor elevenes resultater viser en forbedret lese- og skriveutvikling. Målet med undersøkelsen var ikke å predikere eller snakke om kausalitet, men å se om jeg kunne oppdage og peke på noen indisier i den begynnende lese- og skriveopplæringen.