Mellom policy, praksis og forskning - En kritisk diskursanalyse av Nasjonalt kvalitetsrammeverk for karriereveiledning
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3004792Utgivelsesdato
2022Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
I denne oppgaven har jeg analysert Nasjonalt kvalitetsrammeverk for karriereveiledning. Empirien er basert på tekstanalyse av fagrapporten Presentasjon av områdene kompetansestandarder, karrierekompeteanse og etikk. Hvordan konstrueres virkelighetsbildet i tekstmaterialet? Og hvordan kan kvalitetsrammeverket virke inn på praksis? Disse spørsmålene forsøker jeg å kaste lys over i denne avhandlingen.
Med utgangspunkt i kritisk diskursanalyse og sosialsemiotikk har jeg undersøkt den verbalspråklige og visuelle meningsskapingen i tekstmaterialet. I tillegg har jeg undersøkt sammenhengen mellom tekst og den aktuelle diskursorden. Som overordnet kontekst har jeg tatt utgangspunkt i begreper om kunnskapssamfunnet og konkurransestaten. Den sosiale praksisen har i oppgaven blitt tolket som en konstellasjon av domenene policy, praksis og forskning.
Analysen viser at fagrapporten er strukturert som en argumenterende tekst, hvor de visuelle elementene settes frem som løsninger. Videre konstrueres en forskeridentitet og en praksisidentitet. Forskeridentiteten dominerer i fagrapporten, mens praksisidentiteten blir dominerende når rapporten “oversettes” til nettside. I tillegg viser jeg at tekstmaterialet også er en arena for diskursive kamper. Spesielt påpeker jeg spenninger i modellene “karriereknappene”, som kjemper for å vise syklisitet, men allikevel er bærere av et meningshierarki som idealiserer individet (“meg”), valg, muligheter, endring, og tilpasning.