Kjønn og likestilling i samfunnsfag. Et utvalg læreres tanker om kjønn og likestilling som tema og verdi i samfunnsfaget
Abstract
Masteroppgavens tema er læreres tanker om kjønn og likestilling som tema og verdi i samfunnsfag. Bakgrunnen for problemstillingen er mitt ønske om at elever skal føle seg ivaretatt og at undervisningen er tilpasset hver enkeltes forutsetninger og muligheter. Ingen elever skal oppleve at undervisningen motstrider elevenes forståelse av seg selv og ingen skal presses til å være noen de ikke er. Oppgavens problemstilling er følgende: «Hvordan forholder lærere seg til kjønn og likestilling som tema og verdi i samfunnsfaget?»
Gjennom kvalitativ undersøkelse har fem samfunnsfaglærere blitt intervjuet i et semistrukturert intervju. Målsetningen har vært å få innblikk i informantenes tanker og holdninger.
Forskningsresultatene er deretter drøftet i lys av teori og tidligere forskning. Det har vært svært relevant å ha med teori om likestilling og kjønn. Jeg har samtidig undersøkt læreplanenes fokus på kjønn og likestilling i et historisk perspektiv. Læreplanene har også fått stor plass i masteroppgaven fordi det er læreplanene som legger føringer for lærerne. I den sammenheng har det vært relevant å ha med læreplanteori. Mye av det teoretiske rammeverket er basert på arbeidene til Theo Koritzinsky, Harriet Bjerrum Nielsen, Gunn Imsen og Åse Røthing.
Studiens hovedfunn er at lærerne selv gav uttrykk for at de kjente lite til kjønn og likestilling i læreplanen og de setter ikke av tid i samfunnsfag til temaet. Likevel er kjønn og likestilling emner som lærerne tar opp jevnlig i undervisningshverdagen både i friminutter og i undervisningssammenheng i alle fag. De er også veldig bevisste på temaets viktighetsgrad, men de synes det er vanskelig å samtale om og spesielt definere. Likestilling er en overordnet verdi som lærerne til dels ubevisst involverer i sin undervisningshverdag. I samfunnsfag og i skolen har forståelsen av likestillingen nok endret seg fra å handle om kjønnslikestilling til en bredere forståelse som også fokuserer på likeverd. Likestilling trenger ikke nødvendigvis å være i form av likhet. Noen ganger kan likestilling oppnås ved at man ivaretar forskjeller.
Under arbeidet med masteroppgaven har jeg både bekreftet og avkreftet egne tanker og holdninger om kjønn og likestilling. Jeg har bekreftet at det er viktige temaer og det er essensielt å alltid ha disse i bakhodet når man skal tilrettelegge for hver enkelt elev. Alle elever er forskjellige og likestilling oppnås ved også å ta hensyn til ulikhet. Mitt ønske er at elever skal bli først og fremst sett som individer og jeg brenner for at likeverdet burde ha størst fokus. Ved å se hver enkelt elev og dens forutsetninger så tror jeg at likestilling ivaretas.