Pedagogiske lenker i lærer–elev interaksjoner i uteskolen
Abstract
I denne masteroppgaven har vi gjennomført en empirisk undersøkelse av et undervisningsopplegg om solsystemet i naturfag for 6. trinn. Hensikten med undersøkelsen var å finne ut hvordan læreren og elevene samhandler når de bruker pedagogiske lenker, som en strategi for å knytte sammen læringsaktiviteter som skjer i klasserommet med andre læringsaktiviteter i en uteskoletime. Oppgaven har et særlig fokus på lærerens rolle og, hvordan læreren legger til rette for eller strever med å legge til rette for, bruk av pedagogiske lenker som strategi for å knytte uteundervisningen med undervisning i klasserommet.
Problemstilling for oppgaven er «Hvilke strategier for å skape sammenhenger mellom klasseromsaktiviteter og aktiviteter i uteskolen bruker læreren for å tilrettelegge for elevenes naturfaglige læring?».
For å finne svar på problemstillingen har vi brukt kvalitativ metode for å samle inn data. Vi har samlet inn videodata fra 3 uteskoletimer og tatt lydopptak fra 3 intervjuer med læreren før, etter og som del av en refleksjon over egen undervisning. Forskningen, og oppgaven som sådan, inntar et sosiokulturelt læringssyn og bygger på Vygotsky og Dewey sine perspektiver på læring når vi undersøker lærer-elev interaksjoner. Vi bruker interaksjonsanalyse på videoutdragene fra undervisningen for å undersøke på mikro-nivå hvordan læreren bruker strategier for å skape sammenheng i elevenes læring. De analytiske begrepene vi bruker er pedagogiske lenker for å støtte kunnskap og lenker for å skape kontinuitet i elevenes læring.
Funn fra vårt empiriske materiale viser a) at læreren brukte både lenker som støtter kunnskap og lenker som støtter kontinuitet som strategier for å skape sammenheng i uteskole, og b) at bruken av disse pedagogiske lenkene kan skape sammenheng mellom klasseromsaktiviteter og aktiviteter i uteskolen slik at det tilrettelegges for elevenes naturfaglige læring.
Resultatene viser at lærerens rolle i å planlegge relevante læringsoppgaver, der det er mulig for elevene å bygge på egne erfaringer og kunnskaper i uteskolen som en forlengelse av klasserommets tradisjonelle faglige formidling, er avgjørende for å legge til rette for å skape sammenhenger i undervisningen.