Innovativ rehabilitering i Indre Østfold, Nasjonalt forsøk med kommunal rehabilitering: Sluttrapport følgeevaluering; oppsummering av tjeneste og modell
Abstract
Prosjektet Innovativ rehabilitering i Indre Østfold har i løpet av fem år lykkes med å utvikle en modell for «Samfunnsbasert rehabilitering» med personen som mottar rehabilitering i sentrum for tjenestene som utvikles. De har også lykkes i å implementere modellen som en egen enhet for Rehabilitering, læring og friskliv i den nye storkommunen Indre Østfold.
Rammeverk for «Community Based Rehabilitation -CBR” utviklet av WHO har inspirert utviklingen av rehabiliteringstjenestene i Indre Østfold. Modellen omfatter tverrfaglig rehabiliteringsteam, bruk av teknologi, dagtilbud, involvering av lokalsamfunnet, mestrings- og læringstilbud og sengeplasser for intensiv rehabilitering. Prosjektet har vist at det er mulig å koordinere komplekse rehabiliteringsaktiviteter i kommunal setting. Rehabiliteringsprosjektet erfarer at koordineringsarbeidet gir gevinster i form av tidlig igangsetting, mindre avbrudd og derved mer intensitet i rehabiliteringsforløpet. For å få til dette er både ledelse og et koordinerende tverrfaglig team TVT avgjørende.
Prosjektet har arbeidet etter en iterativ/syklisk metodikk, først med testing og justering av elementer i småskala, og deretter utviklet og implementert tjenesten i ordinær drift. Prosjektet har etter vår mening gode løsninger på flere av de utfordringene som er skissert i opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering.
Enhet Rehabilitering, læring og friskliv er organisert under seksjon Behandling og mestring. Både tittel på enheten og plassering i kommunen peker mot at rehabiliteringstjenestene er sentrale i arbeidet med helsefremming og folkehelse.