Kompetanseutvikling. En studie av ledelse og læreres syn på kompetanseutvikling i skolen
Abstract
Denne masteroppgaven er basert på funn hentet fra min tidligere arbeidsplass. Utgangspunktet for oppgaven var medarbeiderundersøkelsen «10 faktor» som ga tydelige signaler på at medarbeidere på skolen ikke opplevde relevant kompetanseutvikling. Dette gjorde meg nysgjerrig og undrende. Jeg opplevde også at ledelsen ved skolen i den tiden jeg jobbet der var usikker hva det kunne komme av. De selv opplevde at mye av utviklingsarbeidet de initierte var meget relevant og skulle gi kompetanseutvikling for lærerne. Hensikten med denne studien er å få innsikt i noe av det som skal til for at lærerne ved skolen opplever relevant kompetanseutvikling.
Derfor omhandler masteroppgaven kompetanseutvikling i skolen og hvordan en leder kan tilrettelegge for at lærere skal oppleve at utviklingen er relevant for skolehverdagen og elevenes læring. Studiens problemstilling er: Hvordan kan ledelsen tilrettelegge for at lærerne ved skolen opplever kompetanseutviklingen som relevant?
Kvalitativ forskningsmetode blir brukt som metodisk tilnærming der problemstilling og forskningsspørsmål danner grunnlaget for intervjuguiden. Fem lærere og en leder har latt seg intervjue. Analysens hovedkategorier danner basis for presentasjon av funnene. Jeg sorterte datamaterialet i følgende kategorier: Pedagogisk utviklingstid, relevant kompetanseutvikling for den enkelte, eierforhold og medbestemmelse, eierforhold og deltakelse i fellesskapet. Til slutt ser jeg på leders betydning for den enkeltes eierforhold.
Kort oppsummert er min konklusjon at ledelsen på en skole har stor betydning for at den enkelte lærer skal oppleve at utviklingsarbeidet på skolen er relevant for deres egen kompetanseutvikling. Ved å være tett på, involvere lærerne i forberedelser til utviklingsarbeidet og sørge for at lærerne føler reel medbestemmelse er noen av de faktorene som spiller inn.