Hordan kan rektor bidra til tidlig innsats gjennom leseopplæringen.
Abstract
Et viktig utdanningsmål er at samtlige elever skal oppnå grunnleggende ferdighetene i lesing, skriving og regning og at de skal oppleve mestring og utfordringer på den skolen de har tilhørighet til. Tidlig innsats er et begrep som omhandler å gi hjelp til barn og unge på et så tidlig tidspunkt som mulig, og ved tidlig innsats skaper man en inkluderende skole og styrker det enkelte barns kunnskap innen de grunnleggende ferdighetene. For at elevene skal bli funksjonelle lesere og oppnå leseutvikling forutsettes leseopplæring, og for at man skal lykkes med dette må man må tilpasse opplæringen ut i fra den enkelte elevs evner og forutsetninger.
I denne undersøkelsen har mitt fokus vært rettet mot rektors arbeid til tidlig innsats relatert til elevenes leseopplæring. Gjennom å vise til teori og forskning, samt innhenting av empiri søker jeg svar på oppgavens problemstilling:
Hvordan kan rektor bidra til tidlig innsats gjennom leseopplæringen for elever på barneskolen?
Oppgavens forskningsspørsmål er rettet inn mot rektors arbeid og forståelse rundt begrepet tidlig innsats relatert til leseopplæringen, der jeg i denne undersøkelsen har valgt å ta i bruk en kvalitativ metode for innsamling av empiri. Funnene av undersøkelsen viser til at samtlige av rektorene har et stort fokus på tidlig innsats og leseopplæringen, hvor blant annet inkludering og tilpasset opplæring har en betydning for skolens sosiale fellesskap. Hvordan man anvender skolens ressurser er en viktighet med tanke på elevenes videre læring og utvikling, der blant annet god skoleledelse og tydelige rammer vil være vesentlig for at man skal kunne legge til rette for god læring. Og gjennom funnene viser rektorene til viktigheten av å ha et fokus på tidlig innsats der man setter i gang tiltak tidlig når det måtte være behov for det.