Fra vevkurs til abortpolitikk: Nøtterøy Bondekvinnelag 1930-2007
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2639081Utgivelsesdato
2019Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Kvinneorganisasjoner har på mange måter vært en arena for kvinner som har ønsket å bli hørt, men som ikke fikk en plass, i politikken. Mange kvinneorganisasjoner arbeidet for kvinners, og andre gruppers, rettigheter i samfunnet. Norges Bondekvinnelag, med sine mange lokallag, var en slik organisasjon. I denne oppgaven har jeg sett på opprettelsen, virket og nedleggelsen av Nøtterøy Bondekvinnelag som var et av lokallagene i landet. Nøtterøy Kvinnelag, som det het de to første årene, ble opprettet i 1930 på Thinghaug, Nøtterøy. Laget ble opprettet etter invitasjon til møte fra fruene Kristine Stabell og Andrea Tjomstøl. Grunnet okkupasjonen ble virksomheten midlertidig nedlagt fra 1941 til 1946.
Nøtterøy Bondekvinnelag oppnådde aldri de høyeste medlemstallene, men de var aktive og fikk til en rekke aktiviteter. Her kan nevnes monteringen av Nøtterøyhuset, pynting til høsttakkefest i kirken og mange kirketurer. Gjennom hele sitt virke arrangerte laget kurs, og senere satte de også i gang med studieringer. De hadde sin egen lagsavis, «Tuntreet», som var ett av underholdningselementene på medlemsmøtene. Møtene inneholdt ofte også foredragsholdere, mannekengoppvisning og demonstrasjoner innen matlaging, husflid og lignende. De engasjerte seg også i enkelte politiske saker, den kanskje mest interessante saken de uttalte seg om var abort. I 2007 ble laget nødt til å legge ned sin virksomhet til tross for at de fremdeles var 16 medlemmer. Dette var grunnet den høye alderen til de gjenværende samt problemet med å rekruttere nye, yngre medlemmer.
Dette masterprosjektet dokumenterer de vesentlige fakta om Nøtterøy Bondekvinnelags virksomhet, gjennom utnyttelsen av publisert litteratur og arkivmateriell. Samtidig forsøkes lagets aktivitet relatert til den relevante samfunnsmessige konteksten.