dc.description.abstract | Skoleledelse er et mangfoldig område som endrer seg i takt med samfunnet, og de krav og forventninger som stilles. Derfor vil heller ikke betydningen og rollen som leder i skolen stå stille. I dagens skole fokuseres det på den pedagogiske ledelsen og helheten i skolen, og rektorene står i et krysspress. Rektorene skal både lede skolens utvikling gjennom å tilrettelegge for praksisbasert og praksisnær kunnskapsutvikling med elevene for øyet. Samtidig står rektoren som ansvarlig for skolens drift, personalforvaltning og skolens resultater. Målet med denne studien har vært å undersøke hvorvidt rektoren er av betydning, og hvilke områder som er av viktighet i skolens arbeid med tilpasset opplæring. For å undersøke dette området, dannet jeg problemstillingen: Hvordan kan rektorens oppfatning av begrepet tilpasset opplæring, være av betydning for ungdomsskolens praktisering? For å kunne forske på, og besvare problemstillingen formulerte jeg tre forskningsspørsmål: Hvordan kan tilnærmingen til tilpasset opplæring være uttrykk for lærernes og rektorenes oppfatning? Hvordan tilnærmer skolene seg innfallsvinkler og rammer for tilpasset opplæring? Hva kan være viktige aspekter ved rektorens rolle i arbeidet med tilpasset opplæring?
Denne studien baserer seg på en kvalitativ undersøkelse. Som utgangspunkt for analyser, er studien tuftet på en hermeneutisk vitenskapstradisjon, der jeg er ute etter å forstå enkelt menneskene i studien. Imidlertid søker jeg forståelse om hvilke kausaliteter rektoren har for arbeidet med tilpasset opplæring. Studien vil derfor bære preg av mine fortolkninger av datamaterialet med utgangspunkt i studiens etablerte teoretiske referanseramme. For å innhente empirisk datamateriale, benytter jeg i denne studien brevmetoden. I analyser av datamaterialet har jeg benyttet en komparativ analysestrategi. På den måten søker jeg å avdekke viktige egenskaper og forhold ved rektorrollen.
Studien viser at rektorene og lærerne oppfatter begrepet tilpasset opplæring på ulike måter, og at det er ønskelig fra rektorenes side, at skolen arbeider med tilpasset opplæring gjennom en vid tilnærming til begrepet. Det som imidlertid er interessant, er at rektorene oppfatter at de tydelig kommuniserer med lærerne, mens lærerne etterspør både kommunikasjon og samhandling. Studien antyder at rektorene er av stor betydning i arbeidet med tilpasset opplæring og elevenes læring, i større grad enn det både rektorene og lærerne selv uttrykker. | nb_NO |