Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorOellingrath, Inger Margaret
dc.contributor.authorRøsvik, Kjersti
dc.date.accessioned2007-10-09T08:19:40Z
dc.date.accessioned2017-04-19T12:44:26Z
dc.date.available2007-10-09T08:19:40Z
dc.date.available2017-04-19T12:44:26Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.citationTidsskrift for ungdomsforskning 6(2006) Nr. 1, S. 89-96
dc.identifier.issn1502-7759
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2438286
dc.description.abstractI denne artikkelen sammenlignes kostholdet hos gutter og jenter på ungdomsskole og videregående skole i Porsgrunn kommune, og sammenhengen mellom sosioøkonomisk bakgrunn og inntaket av ernæringsmessige anbefalte matvarer og kioskmat blir studert. Datainnsamlingen var en del av studien Oppvekst i Porsgrunn og foregikk i perioden mai til juni 2002, i regi av Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA). Spørreundersøkelsen omfattet et representativt utvalg av skoleungdom i Porsgrunn. Omlag 1300 ungdommer ved til sammen 8 ungdomsskoler og videregående skoler (grunnkurs og VK1) deltok. Spørreskjemaet som ble benyttet tok utgangspunkt i det som ble brukt i den landsomfattende undersøkelsen Ung i Norge 2002, og spørsmålene vedrørende ungdommenes kosthold var en forenklet versjon av det kvantitative frekvensspørreskjema brukt i Ungkost 2000 (Sosial- og Helse-direktoratet, 2002). En stor andel av elevene, både gutter og jenter på begge skoletrinn spiste sjeldnere anbefalt mat og oftere kioskmat enn det de nasjonale anbefalingene for et sunt kosthold tilsier. Andelen jenter som spiste i tråd med generelle anbefalinger var større enn andelen gutter. Ungdom som kom fra familier der far hadde høy yrkesstatus spiste ernæringsmessig anbefalt mat oftere og kioskmat sjeldnere enn de som kom fra familier der fars yrkesstatus var lavere. Resultatene viser også at sammenhengen mellom fars yrke og kosthold var avhengig av alder, særlig gjaldt dette inntaket av kioskmat. Mens det var signifikant negativ sammenheng mellom fars yrke og inntak av kioskmat for ungdomsskoleelever, var inntaket uavhengig av fars yrke for elever på videregående skole. Resultatene tyder på at gutter og jenter velger forskjellig når foreldrenes påvirkning blir mindre. Mens guttene spiser kioskmat oftere, spiser jentene oftere frukt og grønnsaker.
dc.language.isonob
dc.publisherFagbokforlaget
dc.subjectKosthold
dc.subjectErnæring
dc.subjectUngdom
dc.subjectPorsgrunn
dc.subjectTelemark
dc.titleKosthold blant ungdom i Porsgrunn
dc.typeJournal article
dc.subject.nsi811


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel