Synsfunksjon og leseferdigheter hos barn 8-12 år : en klinisk vurdering av øyemotorikk og visuell persepsjon
Abstract
Bakgrunn: Barn med lesevansker som blir henvist til optiker i Norge blir i dag hovedsakelig undersøkt etter Norges Optikerforbunds retningslinjer for en klinisk undersøkelse. Denne innlemmer ikke tilleggstester for øyemotorikk og visuell persepsjon.
Formål: Å vurdere synsfunksjonen til norske barn i alderen 8-‐12 år, med hovedvekt på øyemotoriske tester, som Developmental Eye Movement test (DEM) og Groffman Visual Tracing test (GVT) i tillegg til utvalgte deler av en visuell persepsjonstest, Test og Visual Perseptual Skills – 3 (TVPS-‐3). Studien ønsker å kunne si noe om disse testene har en rolle og nytteverdi i en synsutredning av barn med lesevansker.
Metode: Studien har et tverrsnittdesign. Til sammen 80 barn i alderen 8‐12år som kom inn for en synsundersøkelse, i en av fire ulike optometriske praksister i Norge, ble innlemmet i studiet. I tillegg til standard optometriske målinger ble barna også testet med DEM, GVT og TVPS og vurdert opp mot resultater i språkscreeningstesten Språk 6‐16. Data er analysert med Pearson‐korrelasjon og Mann‐Whitney U‐test.
Resultat: DEM aldersskalert skår korrelerer med lesetestene i Språk 6‐16. Det er funnet signifikant lavere skår på DEM horisontalt (skalert) hos barn med lav skår enn for barn med normal/høy skår på Lesehastighet U=176,5, p<0,001). Kun 27,5% ble kategorisert som Type1 (Normal) med DEM‐testen. 13,8% er Type 2 (okulomotoriske vansker), 25% er Type3 (Automatiseringsvansker) og 33,8% er Type 4 (Mixed). De med Type 2 har ingen signifikant forskjell på lav og normal/høy skår på Lesehastighet (U=1,50, p=0,364), mens de med Type 3 hadde en signifikant forskjell (U=8,50, p=0,001). TVPS‐3 deltest, Sequential Memory, korrelerer med Total Sumskåri Språk 6‐16. Det er en signifikant lavere skår på SEQ for de med lav enn for de med normal/høy skår på Ordavkoding (U=93,5, p=0,023). Skår på GVT viser ingen slike mønstre mellom barn med lave og normal/høye skår på deltester i Språk6‐16.
Konklusjon: Det anbefales at DEM‐test blir en del av kliniske retningslinjer for synsutredning av barn med lesevansker. Dette for å få et mer fullstendig bilde av synsfunksjonen til disse barna.TVPS er en større og mer tidkrevende test og anbefales å brukes i større utredninger eller som tillegg ved tilfeller der en mistenker persepsjonsproblemer. GVT anbefales ikke som en standard klinisk test ved undersøkelse av barn med lesevansker.